Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen er ikke gjerrig

DAGBLADET SKRIVER på lederplass 23. januar at Kulturdepartementet «på typisk norsk og gjerrig maner» har «nektet å bevilge penger til det store dansk-norske bokverket om Ludvig Holberg i 20 bind». Her er det imidlertid Dagbladet som på typisk maner trekker en altfor lettvint slutning når avisen gir Regjeringen det glatte lag.

Det vitenskapelige bokverket, som skal markere grunnlovsjubileet i 2014, vil ifølge Dagbladet koste Norge ca. 25 millioner kroner. Kultur- og kirkedepartementet (KKD) har imidlertid ikke mottatt noen søknad og har dermed heller ikke kunnet vurdere prosjektet. At Dagbladet ikke sjekker fakta før saken omtales på reportasjeplass, er så sin sak. Men at avisen i neste omgang på redaksjonell plass bruker storslegga på sviktende grunnlag, er mer betenkelig. Det er kanskje slik man forstår begrepet kritisk journalistikk?

Det som imidlertid er faktum, er at Regjeringen har markert Holbergs betydning ved å opprette Holbergs internasjonale minnepris for fremragende vitenskapelig arbeid innen humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi i forbindelse med 250-årsmarkeringen for hans død i 1754. Prisen var i 2004 på 4,5 mill. kroner, og blir finansiert gjennom Ludvig Holbergs minnefond, som har en grunnkapital på 200 mill. kroner.

Året 2014 vil bære preg av grunnlovsjubileet, med en rekke arrangementer som skal planlegges og til sammen utgjøre en helhetlig ramme rundt det. I Regjeringens kulturmelding, «Kulturpolitikk fram mot 2014», er de ulike behovene på kulturfeltet satt inn i en helhetlig og langsiktig sammenheng. Hvorvidt et vitenskapelig bokverk om Holberg skal ha kulturpolitisk eller forskningspolitisk prioritet, kan man imidlertid først vurdere når det foreligger en konkret søknad.

AV KULTURMELDINGEN framgår det at mange formål har behov for økte midler de nærmeste årene for at de overordnede kulturpolitiske målene skal nås, blant annet å sikre at et bredt spekter av kunst og kultur av høy kvalitet er tilgjengelig for alle. Når Dagbladet synes å mene at 25 millioner til Holberg-prosjektet nå skal prioriteres foran alle disse, vil nok mange aktører i kultur-Norge ha motforestillinger. Det er dessuten grunn til å minne om at grunnlovsjubileet faktisk ligger ni år og ni statsbudsjetter fram i tid.