Debatt: Helsekøen

Regjeringen er tatt med buksene nede

Ventetiden er egentlig dobbelt så lang som regjeringen påstår.

VENTELISTER: Så langt ligger Høyre/Frp tre milliarder bak pengeløftet de lovte de offentlige sykehusene før valget i 2013, mener AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Anita Arntzen 
VENTELISTER: Så langt ligger Høyre/Frp tre milliarder bak pengeløftet de lovte de offentlige sykehusene før valget i 2013, mener AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Meninger

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud skryter uhemmet av regjeringens innsats for å kutte i «helsekøen», som han skriver i Dagbladet 2. november.

Men allerede i juni måtte de gjøre retrett. Den gang skrøt de at det var 42.000 færre i helsekø. Nå har de altså gått helt av skaftet og dobler tallet til 80.000 – mot protester fra forskere og gravejournalister. Senest søndag slo forsker Per Arne Holman fast at ventetiden egentlig er dobbelt så lang som regjeringen påstår.

Dagens Medisin avslører samme dag som Svendsrud roser seg selv og regjeringen sin, at Bent Høie bryter egne frister for 160.946 pasientavtaler.

Så langt ligger Høyre/Frp tre milliarder bak pengeløftet de lovte de offentlige sykehusene før valget i 2013. Dette budsjettet var Solberg-regjeringens siste sjanse til å nå målet. De feilet.

Vi er enig med lederen i Sykepleierforbundet, Eli Gunnhild By, som sier at pasientene er taperne i regjeringens helsebudsjett

Samtidig som avsløringene rundt reelle ventetider og skjulte ventelister er rystende, bør det ikke herske noen tvil om hva som får ned ventetiden på behandling.

Det er de økonomiske rammene til sykehusene som må gjøre jobben. Det er nok leger, sykepleiere og alle de andre faggruppene som gjør en uvurderlig innsats for pasientene våre hver dag.

Mens Svendsrud er opptatt av å skrive at vi må «endre systemet slik at pasientene i større grad blir ansett som inntektskilder» uten å komme med svar på hvordan, er vi i AUF mer opptatt av at pasientene skal få være nettopp pasienter, mennesker som trenger behandling og omsorg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.