DEBATT

Debatt: Frp i regjering

Regjeringen fører ansvarlig økonomisk politikk

Arbeiderpartiets kritikk av regjeringens økonomiske politikk blir ganske hul når de ønsker mer av det de kritiserer regjeringen for.

SKYLDER PÅ REGJERINGEN: Marianne Marthinsen forsøker på ny å snakke ned regjeringens økonomiske politikk ved å prøve å gi regjeringen skylden for det dramatiske situasjonen i olje- og gassektoren, skriver Trond Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SKYLDER PÅ REGJERINGEN: Marianne Marthinsen forsøker på ny å snakke ned regjeringens økonomiske politikk ved å prøve å gi regjeringen skylden for det dramatiske situasjonen i olje- og gassektoren, skriver Trond Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.
Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre. Vis mer

I en kronikk tirsdag forsøker Marianne Marthinsen på ny å snakke ned regjeringens økonomiske politikk, ved å forsøke å gi regjeringen skylden for det dramatiske situasjonen i olje- og gassektoren. På sedvanlig vis var det få ord om hva slags alternativ politikk Arbeiderpartiet ønsker seg.

I møte med en halvert oljepris, som har gjort at mange familier har fått føle usikkerheten i arbeidsmarkedet på kroppen, har regjeringen ført en ekspansiv finanspolitikk. For å sette ledige hender i arbeid, har regjeringen bevilget fem milliarder kroner til en tiltakspakke målrettet mot de områdene hvor ledigheten er størst.

Skoler og sykehjem pusses opp, bygging av veier og jernbane fremskyndes og verftene får oppdrag fra det offentlige. Dette skaper nye jobber, og det skaper aktivitet og lys i vinduene i hele Norge.

Den kraftfulle innsatsen mot ledigheten fungerer, og det er tegn til forsiktig oppgang. Norges Bank sier det, SSB sier det, og en rekke andre økonomer sier det. Også partene i arbeidslivet, gjennom Cappelen-utvalget, har sagt at ledigheten vokser mindre, sysselsettingen faller mindre og konkurranseevnen er styrket, sammenlignet med tidligere kriser i norsk økonomi.

Det var nettopp for å håndtere den økonomiske situasjonen landet er i, at regjeringen har valgt å bruke av handlingsrommet oljefondet gir norske politikere. Norge bruker i dag cirka 2,8 prosent av oljefondet hvert år – under den langsiktige avkastningen fra fondet.

Med andre ord vil fondet kunne vokse hvert år, samtidig som vi har rom til smarte investeringer for Norge. Dette er en ansvarlig innfasing av oljepengene, i tråd med intensjonene i handlingsregelen.

I sitt innlegg kritiserer Marthinsen denne pengebruken, men hun nevner ikke at Arbeiderpartiet ønsker den samme oljepengebruken. I sitt alternative statsbudsjett legger de opp til en oljepengebruk som er 0,05 prosentpoeng lavere enn regjeringens. Og det er før man tar hensyn til en kreativ bokføring, som i realiteten ville ført til at oljepengebruken var høyere enn regjeringens.

Det endrer uansett ikke på hovedbilde, om at Ap ønsker den samme ansvarlige stimuleringen av norsk økonomi gjennom oljepenger som regjeringen.

Hovedforskjellen mellom regjeringens innretning og Arbeiderpartiets, er at Høyre bruker en langt større del av oljeformuen til å investere i vekstfremmende tiltak som kunnskap, samferdsel, innovasjon og vekstfremmende skattelettelser. Investeringene i samferdsel alene er økt med 50 prosent på kun tre år.

Arbeiderpartiet foreslår i stedet å øke det offentlige konsumet – på tvers av hva handlingsregelen foreskriver. Ap ønsker i tillegg å øke skattene. Dersom løftene til partiet skal tas på alvor, kan skatteregningen være på opptil 33 milliarder kroner, i følge VG denne uken.

Hvordan en slik skatteregning for bedriftene i Norge skal skape flere arbeidsplasser i privat sektor, vites ikke. Derimot er det en god oppskrift på å snu en forsiktig oppgang i norsk økonomi, til en sikker nedgang.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer