DEBATT

Debatt: By og bygd

Regjeringen fører en politikk som øker avstanden mellom folk og makta

De rike blir rikere og de fattigere fattige. Og det er i byene, og særlig i landets hovedstad, vi ser de største utslagene.

STORE FORSKJELLER: En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STORE FORSKJELLER: En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når forskjellene øker, øker også avstanden mellom folk og makten. Da blir det likegyldig om du bor i Kirkenes eller på Tøyen. Med økte økonomiske forskjeller blir folk flest sin makt til å bestemme over eget liv mindre. Særlig i byene.

1,7 millioner nordmenn bor i de fem største byene, nesten 700.000 i Oslo. Skal vi tro den senere tids ordskifte er dette en kaffelattedrikkende mektig elite. Det tviler jeg på at den arbeidssøkende dama i Groruddalen eller det unge paret som ikke kommer inn på boligmarkedet kjenner seg igjen i. En debatt om regjeringens sentraliseringsiver må ikke gå utover erkjennelsen av de store maktforskjellene innad i byene. Regjeringen øker også forskjellene i byene.

De rike blir rikere og de fattigere fattige. Og det er i byene, og særlig i landets hovedstad, vi ser de største utslagene. Oslo er en dypt klassedelt by. Nesten 80.000 mennesker, 17.600 barn, er fattige. En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern. Oslo har like stor ulikhet som Frankrike og Irland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer