DEBATT

Debatt: By og bygd

Regjeringen fører en politikk som øker avstanden mellom folk og makta

De rike blir rikere og de fattigere fattige. Og det er i byene, og særlig i landets hovedstad, vi ser de største utslagene.

STORE FORSKJELLER: En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STORE FORSKJELLER: En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når forskjellene øker, øker også avstanden mellom folk og makten. Da blir det likegyldig om du bor i Kirkenes eller på Tøyen. Med økte økonomiske forskjeller blir folk flest sin makt til å bestemme over eget liv mindre. Særlig i byene.

PARTISEKRETÆR:  Kari Elisabeth Kaski,
PARTISEKRETÆR:  Kari Elisabeth Kaski, Vis mer

1,7 millioner nordmenn bor i de fem største byene, nesten 700.000 i Oslo. Skal vi tro den senere tids ordskifte er dette en kaffelattedrikkende mektig elite. Det tviler jeg på at den arbeidssøkende dama i Groruddalen eller det unge paret som ikke kommer inn på boligmarkedet kjenner seg igjen i. En debatt om regjeringens sentraliseringsiver må ikke gå utover erkjennelsen av de store maktforskjellene innad i byene. Regjeringen øker også forskjellene i byene.

De rike blir rikere og de fattigere fattige. Og det er i byene, og særlig i landets hovedstad, vi ser de største utslagene. Oslo er en dypt klassedelt by. Nesten 80.000 mennesker, 17.600 barn, er fattige. En unge som vokser opp i bydelen Gamle Oslo har sju ganger større sannsynlighet for å være i en fattig familie enn en unge som vokser opp på Ullern. Oslo har like stor ulikhet som Frankrike og Irland.

Regjeringen gir skattelette til de aller rikeste, men det gavner ikke de arbeidsledige i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo. Der er arbeidsledigheten blant de nærmere 40.000 innbyggerne omtrent like høy som i Stavanger. Det er ikke der Norges 50 rikeste bor, de som får en milliard i skattelette av regjeringa.

I motsetning til på små steder, gir byene en mulighet for segregering, med store forskjeller på hvor folk bor. Og segregeringen forsterkes av en stor prisvekst på boliger, drevet av et skattesystem som er rigget for boligspekulasjon.

Det blir stadig vanskeligere for unge og lavtlønte å komme inn på boligmarkedet. Og nå vil regjeringen ytterligere forsterke klasseskillene i boligmarkedet. Jan Tore Sanner har foreslått å senke kravene til bokvalitet i de minste leilighetene. Blir dette vedtatt vil min første leilighet, en toroms på 50 kvm med vindu på soverommet, utsyn og dagslys, bli en sjeldenhet for dagens ungdom. Regjeringen sender oss 100 år tilbake i tid, hvor lavtlønte bor i dårligere leiligheter i ett område, mens de rikeste segregeres i egne deler av byen. Det er ikke slik Oslo skal være.

Regjeringen fører en politikk som øker avstanden mellom folk og makta. I dag styrer markedskreftene og den blåblå regjeringen livet og framtida til byborgere i alle aldre. Kampen står derfor ikke mellom by og land, men for at folk i hele landet skal kunne bestemme over sitt eget liv og framtid.

Jeg vil ha byer med mer fellesskap og små forskjeller. Det er et nasjonalt ansvar. Vi må redusere de økonomiske forskjellene gjennom økt skattlegging av de rikeste, slik at flere bidrar til fellesskapet, gjennom styrket barnetrygd og gjennom offentlige, ikke kommersielle, velferdstjenester. Gjennom gratis kjernetid i barnehager og skolefritidsordninger og gjennom å skape trygge jobber for flere.

Det er ikke byene som er eliten. Men eliten bor i byene, en økonomisk elite som den blåblå regjeringen tjener godt. Skal vi lykkes med å demme opp for framveksten av autoritære krefter, må vi føre en politikk for små forskjeller i makt og rikdom, sterke fellesarenaer og toleranse for forskjellighet overalt. Det skaper en bedre by, og et bedre Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer