LEDER

Repparfjorden

Regjeringen forgifter fjorden

I vår tid, hvor behovet for grønn omstilling blir stadig sterkere, må vi lære oss å identifisere de som seiler under grønt bekvemmelighetsflagg.

GRØNN?: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen trekker fram miljøargumenter for å åpne for gruvedeponi i sjøen. Foto: NTB Scanpix
GRØNN?: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen trekker fram miljøargumenter for å åpne for gruvedeponi i sjøen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har nå bestemt seg for å gi tillatelse til gruvedrift på Nussir-feltet i Kvalsund i Finnmark - med deponering i Repparfjorden. Det var forventet, men det er likevel en skandale - en total neglisjering av miljøet.

Regjeringen har egentlig sagt ja til en tapt sak. Norge er bare ett av fem land i verden som fortsatt tilltater sjødeponier, og det går i retning av forbud her hjemme også. Gjennom de to siste regjeringsutvidelsene har den politiske plattformen slått fast at regjeringen skal utrede konsekvensene av et forbud. I mellomtiden skal ingen nye utslippstillatelser gis - bortsett fra de to som allerede var gitt, blant annet i Kvalsund.

Dermed overkjøres motforestillinger fra reindriftssamer, og fra forskningen som slår fast at dumpingen av gruveavfallet i fjorden er farlig. Havforskningsinstituttet er sterkt kritisk, torsken gyter i området hvor deponiet er planlagt og elva er ei nasjonal lakseelv.

Til tross for alt dette, velger regjeringen å presentere tillatelsen av åpningen som en slags seier for miljøet. Og her skjer det noe nytt. Argumentet er at verden trenger kobber fra gruva til produksjon av el-biler. Det samme argumentet seiler nå opp når flere aktører, også i Norge, ønsker å starte med gruvevirksomhet på havbunnen. Miljøargumentene stanger dermed mot hverandre, og da gjelder det å følge med i timen. Vi kan ikke akseptere forgiftning av en fjord og ødeleggelse av gyteområder som en grei pris å betale i klimaets navn. Like lite som vi kan tillate å harve opp havbunnen på jakt etter metaller og mineraler, dersom forskningen skulle vise at det er fare for skadelig påvirkning . Ny ressursutnyttelse i miljøets navn nøytraliserer ikke allerede etablerte miljøhensyn.

I vår tid, hvor behovet for grønn omstilling blir stadig sterkere, må vi lære oss å identifisere de som seiler under grønt bekvemmelighetsflagg.

Saken har allerede skapt enormt engasjement, det mobiliserte kraftig ved sametingsvalget høsten 2017. Partiet som profilerte seg tydeligst på motstanden, NSR, økte kraftig i oppslutning og sikret seg hele 18 av 35 plasser i forsamlingen. Det er varslet lenkeaksjoner, kanskje med internasjonale bidrag slik vi så da amerikansk urbefolkning protesterte mot oljerørledningene i Standing Rock. Det kan også komme bidrag fra regjeringspartiene. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har allerede varslet at han vil stille i lenker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer