Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rusreform:

Regjeringen gambler med liv

Vi får ingen reell rusreform uten alle fakta på bordet.

INGEN LIV Å MISTE: I fjor mistet vi 282 mennesker i «narkotikautløste» dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Forutsatt at tallene ligger noenlunde stabilt, som de hittil har gjort, vil vi når rusreformen trolig trer i kraft i 2021 være oppe i rundt 850 dødsfall, skriver stortingsrepresentanten.
INGEN LIV Å MISTE: I fjor mistet vi 282 mennesker i «narkotikautløste» dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Forutsatt at tallene ligger noenlunde stabilt, som de hittil har gjort, vil vi når rusreformen trolig trer i kraft i 2021 være oppe i rundt 850 dødsfall, skriver stortingsrepresentanten. Vis mer
Meninger

Da Miljøpartiet De Grønne foreslo en rusreform i fjor høst, var det få som hadde troen på at Norge skulle få en aldri så liten rus-revolusjon.

Og bare for å gjøre det klart: Det er bra at de andre partiene følger etter. Vi er fornøyde med at regjeringen nå sier de vil gi rusmisbrukere hjelp, og ikke straff. Men allikevel skal altså forbudslinja bestå, uten så mye som en utredning. Ønsker ikke regjeringen en kunnskapsbasert politikk?

De Grønne har i lang tid villet utrede om en regulert omsetning av lettere rusmidler, kan bidra til redusert rusbruk, avhengighet og kriminalitet. Det foreslår vi også på Stortinget.

Studier viser for eksempel at lovlig tilgang til cannabis har redusert bruken hos de yngste, og gir mindre alkoholbruk. I 2016 var det flere som døde av alkohol enn ved bruk av alle illegale rusmidler til sammen . Vi mener det derfor er på høy tid å utrede om en ruspolitikk som kun aksepterer alkoholbruk, er fornuftig.

Og vi antar at regjeringen har det samme målet: Å luke ut de verste problemene med dagens ruspolitikk.

Da er det forbløffende å se at de ikke engang vil ha et bredest mulig faktagrunnlag om tiltak som kan hjelpe.

Dette er med andre ord en rusreform på regjeringens premisser, ikke de aktive brukernes.

Deres perspektiver mangler en fast plass i utvalget som skal jobbe frem reformen brukerne trenge. Derfor vil vi også utvide utvalget til å inkludere nåværende brukere, slik flere har bedt om.

Verst av alt er allikevel at regjeringspartiene nå stemmer ned en rekke forslag fra oss som ville bedret helsetilbudet til rusavhengige betraktelig. Blant annet vil vi redusere ventetidene og sikre gode samarbeid mellom behandlere, organisasjoner, kommunehelsetjenesten og NAV. Vi vil også få fortgang i heroinassistert behandling.

I stedet vil Høie og regjeringen vente tre år med å iverksette tiltak. Rusreformen trer trolig i kraft først i 2021.

I fjor mistet vi 282 mennesker i «narkotikautløste» dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Forutsatt at tallene ligger noenlunde stabilt, som de hittil har gjort, vil vi om tre år være oppe i rundt 850 dødsfall. Hvor mange tragedier kunne blitt avverget om vi allerede nå fikk på plass tiltak vi vet fungerer?

Det vet vi ikke. Derfor er dette ren gambling med helsa til en av de mest utsatte gruppene i samfunnet vårt. Det er helseministerens ansvar å sørge for at disse får hjelp. Når skal han ta det ansvaret på alvor?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media