Regjeringen gir RiksTV monopol i bakkenettet

Slipper å åpne for konkurrent.

FÅR HOLDE PÅ ALENE: Espen Thorsby og selskapet RiksTV får være alene om å tilby kanaler i det digitale bakkenettet. FOTO: SCANPIX
FÅR HOLDE PÅ ALENE: Espen Thorsby og selskapet RiksTV får være alene om å tilby kanaler i det digitale bakkenettet. FOTO: SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): I dag er det bare RiksTV som tilbyr kanaler gjennom det digitale bakkenettet. Ifølge konsesjonsvilkårene var også RiksTVs søsterselskap NTV egentlig pliktig å åpne for en konkurrent ifølge konsesjonsvilkårene, noe også Henrik Magnus Lande i Konkurransetilsynet ivret for:

- Vi mener to konkurrerende leverandører gir TV-seerne et bedre og billigere tilbud, sa han til Dagbladet tidligere i år.

Men nå blir det ingen konkurranse likevel. Det har regjeringen bestemt.

Har færre abonnenter
Samferdselsdepartementet og kulturdepartementet skriver i en felles pressemelding at det trolig ikke vil være økonomisk bærekraftig med flere aktører enn RiksTV i bakkenettet.

Færre enn forutsatt har valgt å abonnere på RiksTV, som til nå har vært et tapssluk for eierne NRK, TV 2 og Telenor.

- Regjeringen mener at en gjennomføring av konsesjonsvilkårene vil kunne øke risikoen for at det ikke vil være lønnsomt å drive betalingsfjernsyn i bakkenettet, skriver departementene i pressemeldingen.

Derfor vil de endre konsesjonsvilkårene, slik at NTV slipper å måtte tilby kapasitet for en konkurrerende betalings-tv-tilbyder.

Skeptisk til argumentene
Argumentasjonen om manglende lønnsomhet var ikke noe Konkurransetilsynet umiddelbart kjøpte da de gikk inn for mer konkurranse tidligere i år.

- Vi er skeptiske til argumentet om lønnsomhet, og ønsker at man skal teste ut dette når man har sluppet til en annen leverandør i bakkenettet, sa seksjonsleder Henrik Magnus Lande til Dagbladet.

Departementene skriver også at etableringen av bakkenettet i seg selv har sikret konkurranse mellom ulike plattformer for betalingsfjernsyn.

Heller ikke dette var Lande umiddelbart enig i:

- Mens satellittselskapene har tilpasset seg riks-TV og tilbyr mindre og billigere pakker, er vi usikre på om vi har sett tilsvarende effekt på riks-TV, sa han til Dagbladet.

Krevde tilgang
Ifølge NTB har det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet, og MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.

Også opposisjonen på Stortinget har tidligere vist liten sympati for NTVs søknad om endrede konsesjonsvilkår.

Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på sikt erstatte det analoge nettet fullt ut.