DEBATT

Debatt: Migrasjon

Regjeringen gjør familiegjenforening livsfarlig

Nye regler for familiegjenforening til Norge fører til at barn og kvinner må risikere livet.

KREVENDE OG FARLIG: Regjeringen jobber bevisst for å gjøre prosessen om familiegjenforening svært komplisert og krevende. Familiemedlemmer må ofte risikere liv og helse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
KREVENDE OG FARLIG: Regjeringen jobber bevisst for å gjøre prosessen om familiegjenforening svært komplisert og krevende. Familiemedlemmer må ofte risikere liv og helse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen snakker med to tunger om familiegjenforening: på den ene siden åpner den opp for at flyktninger skal få gjenforening med sine familier, men på den andre siden legger den opp til en komplisert og kostbar søknadsprosess som i noen tilfeller er umulig å gjennomføre uten å risikere livet.

Ifølge en ny instruks fra regjeringen er det strammet inn på hvilke ambassader som kan motta søknader om familiegjenforening. Det betyr at en person fra Eritrea, som før kunne dra lovlig til nabolandet Etiopia for å søke om familiegjenforening, nå må reise på en farefull ferd og krysse grensen ulovlig til Sudan for å søke derifra.

På grunn av den politiske situasjonen i Eritrea har Norge verken utenriksstasjon eller mottakskontor for søknader i Eritrea. Situasjonen i landet er også årsaken til at mange eritreere får asyl på bakgrunn av forfølgelse. Fordi norske myndigheter ikke er tilstede i Eritrea er mange nødt til å dra til et tredjeland for å søke gjenforening med familie som har fått opphold i Norge. Å søke familiegjenforening er noe de har rett på.

Den nye instruksen begrenser eritreeres mulighet til å fremme søknaden om gjenforening ved ambassaden i nabolandet, Etiopia. Nå må stadig flere reise videre til Sudan for å fremme søknaden derifra. Forskjellen på å dra til Etiopia og Sudan er for de fleste eritreere enorm. De som kommer fra Eritrea kan bare reise til Sudan ved å krysse landegrensene ulovlig. I mange tilfeller har familien i Norge mistet kontakten med dem som må reise helt til Sudan, og de har ikke klart å gjenoppta kontakten.

I tillegg til å stramme inn på hvilke ambassader som kan motta søknad om familiegjenforening, jobber regjeringen bevisst for å gjøre prosessen om gjenforening svært komplisert og krevende. For å starte en prosess om gjenforening må et gebyr på 10 500 kroner betales innen de første seks månedene etter at personen har fått flyktningstatus. De fleste bor da fremdeles på mottak, uten jobb eller inntekt.

Mange flyktninger forteller at de er deprimerte og uroer seg for livssituasjonen til familien utenfor Norge. Noen må arbeide svart eller låne penger fra lånehaier - for å klare å betale søknadsgebyret. Andre, som ikke rekker fristene, må oppfylle et inntektskrav for å starte søknadsprosessen. De tvinges ut av skole og inn i lavinntektsjobber. Dette fordi de fleste velger den raskeste veien for å få familien i sikkerhet.

Å være involvert i lange og kompliserte prosesser med redsel for familie og et økonomisk krav hengende over seg, gjør at mange nyankomne flyktninger sliter med integrering. Røde Kors mener derfor at en forenklet og effektiv familiegjenforeningsprosess vil gi bedre integrering, noe flere studier på feltet også viser.

Røde Kors har lenge uttrykt stor bekymring for konsekvensene av regelverket for familiegjenforening. De fleste flyktninger som søker familiegjenforening har ikke hatt råd eller vært villige til å sette barna sine på en skjør gummibåt over Middelhavet. Dette er mennesker som har fått beskyttelse mot krig eller forfølgelse i Norge, mens familien befinner seg i et krigsherjet hjemland eller i en flyktningleir.

Det å åpne for familiegjenforening på den ene siden, men samtidig gjøre prosessen så vanskelig at den nesten er umulig å gjennomføre uten å risikere livet, er etter Røde Kors sitt syn en innsnevring av grunnleggende rettigheter.

Dersom norsk lov gir rett til gjenforening med ektefelle og barn for flyktninger, må praksis være deretter. Røde Kors mener at regjeringen må tilrettelegge for rask og enkel gjenforening uten søknadsgebyr, ikke en praksis som krever at man må risikere liv og helse, eller som gir psykisk uhelse og dårligere forutsetning for integrering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer