Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeidsliv:

Regjeringen gjør ikke nok for å stoppe arbeidslivskriminalitet

At framtredende politikere mener bedriftseiere «bare driver litt på siden», er slett ikke ok. Sosial dumping er kriminelt og skal straffes.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråd Solvik-Olsen omtalte på TV 2 Nyhetskanalen i juni lovbrytere i transportnæringen som «prøver å drive litt på sida». . Dette er hva høyresiden kaller kriminelle næringslivsaktører. Retorikken er oppsiktsvekkende når man tenker på ulikhetene innenfor kontroll, reaksjoner og straff når det gjelder arbeidslivskriminalitet. Det ligner klassejustis.

Solberg-regjeringene har konsentrert seg om den arbeidslivskriminaliteten som virker konkurransevridende, altså kriminalitet som får konsekvenser for næringslivet selv – de såkalt seriøse.

Den kriminaliteten som går ut over arbeidstakere og fellesskapet, det vi kaller sosial dumping, har ikke skapt samme vilje til å gripe inn.

Fagforbundet mener at regjeringen kunne gjort mer for å stoppe dumping av lønns- og arbeidsvilkår. Høyresiden bruker «ufarlige» begreper som tildekker den tøffe virkeligheten for de som rammes av sosial dumping.

Andre land tar i bruk begrep som lønnstyveri, foretaksdrap og moderne slavehandel når de beskriver elementer av arbeidslivskriminaliteten. Dette er begreper som er beskrivende, ikke tildekkende. Det er påtagelig at klar tale når det gjelder sosial dumping skal være så vanskelig for Solberg og hennes statsråder.

En slik tildekking av alvorlige brudd på lover og regler gjør det vanskelig for både offentlige innkjøpere og vanlige forbrukere å ta velinformerte valg. Vi vil gjøre våre innkjøp hos lovlydige og etiske virksomheter. Det er til og med vanskelig for Stortinget. Oversikt over personer med konkurskarantene er heller ikke tilgjengelig for våre øverste folkevalgte. Stortingets skandalebefengte byggeprosjekt involverte en næringslivsaktør med næringsdriftsforbud. Verken jeg eller Stortinget har frihet og rett til å velge bort kjeltringene.

Kriminelle har jobbet hos Skatteetaten, PST, politiet og i statsministerboligen. Dette er tegn på ansvarsfraskrivelse og kompetansemangel hos myndighetene, og svært pinlig i beredskapssammenheng. Hvor mange kriminelle som har utført arbeid i private hjem og svindlet forbrukere, vet vi ikke. Statistikkene og kunnskapen om arbeidslivskriminalitet er for dårlig, og forskning på dette feltet er tilnærmet fraværende.

Tidligere i sommer skrev frifagbevegelse.no (11.6) at ni av ti bedrifter frasier seg ansvar for at renholdere har lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Dette er situasjonen til tross for at oppdragsgivere som kjøper renholdstjenester har medvirkningsansvar som følge av endringer i allmenngjøringsloven fra 2015.

Det har vært tusenvis av medieoppslag om sosial dumping de siste årene, likevel finnes slike saker knapt i politiets statistikker. Ingen saker når det gjelder medvirkningsansvar har blitt prøvd for retten, til tross for at lovendringen nå er tre år gammel. Dette speiler ikke realitetene i arbeidsmarkedet.

At framtredende politikere som Kjetil Solvik-Olsen mener bedriftseiere «bare driver litt på siden», er slett ikke ok, heller ikke etter lov- og avtaleverket. Sosial dumping er kriminelt og skal straffes.

Korrigering (09:20, 31.07)

«Statsråd Solvik-Olsen omtalte på Dagsrevyen i juni lovbrytere i transportnæringen som «de som driver litt på siden».» står nå som «Statsråd Solvik-Olsen omtalte på TV 2 Nyhetskanalen i juni lovbrytere i transportnæringen som «prøver å drive litt på sida».»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!