DEBATT

Regjeringen har hatt en treårig fest med fri bar

På bare tre budsjetter har Solbergs regjering økt oljepengebruken mer enn på de foregående ti årene. Ingen regjering har brukt mer oljepenger. 

PERSPEKTIVER: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under åpningen av Perspektivkonferansen på Chateau Neuf torsdag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PERSPEKTIVER: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under åpningen av Perspektivkonferansen på Chateau Neuf torsdag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyre har ingen troverdighet når de nå tilsynelatende maner til moderasjon. Tre år med Erna Solberg har gitt en eneste lang oljepengefinansiert fest med fri bar. Bakrusen overlates til fremtidige generasjoner.

Som del av arbeidet med Perspektivmeldingen som legges frem hvert fjerde år, avholdt regjeringen og deres ungdomspartier en «Perspektivkonferanse» denne uka.

Perspektivmeldingen skal belyse viktige utfordringer for norsk økonomi, for offentlige finanser og for videreføring av de norske velferdsordningene de neste 50 årene.

Vi vet at neste års melding vil vise at velferdsstaten er underfinansiert om få år. Med en aldrende befolkning blir velferdsordningene dyrere, samtidig som en stadig lavere andel av befolkningen er i arbeid og kan bidra til finansieringen. Spørsmålet er hvordan vi skal løse denne lenge varslede utfordringen.

«Høyre er ryggraden i ansvarlig pengebruk», sa Erna Solberg i 2013. Partiet brukte store deler av valgkampen på å snakke om hvordan de skulle prioritere bedre om de kom i regjering. Norge skulle bli mindre oljeavhengige. Pengene skulle brukes på investeringer i stedet for forbruk. Byråkratiet skulle reduseres. Partiet hadde en programformulering om å «sørge for at veksten i offentlig forbruk over tid ikke er større enn veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer