UNDER PRESS:  Erna Solberg.
UNDER PRESS: Erna Solberg.Vis mer

Regjeringen har nerver

Erna må lede, ikke reduseres til mekler.

Meninger

Statsminister Erna Solberg er velsignet med en stor porsjon flegma. Hun er god til å holde nervene under kontroll når situasjonen blir skarp og vanskelig. Denne oppvisningen i ro kan likevel ikke dekke over den betydelige sprengkraften som finnes innad i regjeringskoalisjonen. De siste dagene har dette blitt satt på spissen i striden om asylbarna. Kristelig Folkeparti og Venstre er blitt stadig mer høyrøstet, og kravene har etter hvert fått karakter av ultimatum. Statsministeren har bevart den ytre ro, og har avslått å snakke om stridens innhold eller tidsfrister. Det kan hun tillate seg fordi det er lite trolig at asylbarn-saken vil sprenge koalisjonen. Mest sannsynlig blir det et kompromiss før Venstres landsmøte begynner kommende fredag.

Det betyr likevel ikke at faren er over. Erna Solbergs politiske prosjekt har siden valget beveget seg i motsatt retning av hva hun håpet på. Den gang var målet at de to partnerne KrF og Venstre skulle gå inn i regjeringen etter hvert som samarbeidet ble utviklet og utdypet. Nå er det helt uaktuelt. Tvert imot er avstanden større, og de to sentrumspartiene foretrekker en utenforposisjon der de både har stor frihet og muligheter for viktige politiske gjennomslag. Problemet er selvsagt at resultater som oppnås gjennom stor ståhei og politiske trusler, svekker regjeringen og statsministeren. I lengden kan også sentrumspartienes troverdighet bli satt på spill. De later nå som om de er sjokkert eller forundret over Fremskrittspartiets manøvrer i asyl- og integreringspolitikken. Det lyder usedvanlig hult. Selvsagt visste Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande hva slags parti Frp er på områder som innvandring og miljø. Fristelsen til å utøve politisk makt ble for stor, og derfor ble avstanden til Frp tonet ned i de politiske hvetebrødsdagene etter valget. Samtidig er det uklokt å glemme at Frp også har et stort, nesten eksplosivt, behov for å markere seg i asylpolitikken. Blir partiet overkjørt kan hele regjeringens skjebne stå på spill.

Erna Solberg klarer nok å ro det hele i land denne gangen også. En regjeringskrise så tett opptil et kommunevalg er det siste de borgerlige partiene trenger. Uansett er Solberg i en vanskelig situasjon. Hun bør helst være en tydelig leder, ikke reduseres til mekler mellom sentrum og Frp. Da kommer spørsmålene om statsministerens lederegenskaper.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.