LEDER

Regjeringen har nerver

Erna må lede, ikke reduseres til mekler.

UNDER PRESS:  Erna Solberg.
UNDER PRESS: Erna Solberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Statsminister Erna Solberg er velsignet med en stor porsjon flegma. Hun er god til å holde nervene under kontroll når situasjonen blir skarp og vanskelig. Denne oppvisningen i ro kan likevel ikke dekke over den betydelige sprengkraften som finnes innad i regjeringskoalisjonen. De siste dagene har dette blitt satt på spissen i striden om asylbarna. Kristelig Folkeparti og Venstre er blitt stadig mer høyrøstet, og kravene har etter hvert fått karakter av ultimatum. Statsministeren har bevart den ytre ro, og har avslått å snakke om stridens innhold eller tidsfrister. Det kan hun tillate seg fordi det er lite trolig at asylbarn-saken vil sprenge koalisjonen. Mest sannsynlig blir det et kompromiss før Venstres landsmøte begynner kommende fredag.

Det betyr likevel ikke at faren er over. Erna Solbergs politiske prosjekt har siden valget beveget seg i motsatt retning av hva hun håpet på. Den gang var målet at de to partnerne KrF og Venstre skulle gå inn i regjeringen etter hvert som samarbeidet ble utviklet og utdypet. Nå er det helt uaktuelt. Tvert imot er avstanden større, og de to sentrumspartiene foretrekker en utenforposisjon der de både har stor frihet og muligheter for viktige politiske gjennomslag. Problemet er selvsagt at resultater som oppnås gjennom stor ståhei og politiske trusler, svekker regjeringen og statsministeren. I lengden kan også sentrumspartienes troverdighet bli satt på spill. De later nå som om de er sjokkert eller forundret over Fremskrittspartiets manøvrer i asyl- og integreringspolitikken. Det lyder usedvanlig hult. Selvsagt visste Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande hva slags parti Frp er på områder som innvandring og miljø. Fristelsen til å utøve politisk makt ble for stor, og derfor ble avstanden til Frp tonet ned i de politiske hvetebrødsdagene etter valget. Samtidig er det uklokt å glemme at Frp også har et stort, nesten eksplosivt, behov for å markere seg i asylpolitikken. Blir partiet overkjørt kan hele regjeringens skjebne stå på spill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.