DEBATT

Debatt: Skattepolitikk

Regjeringen har to år på seg

Det er mange gode måter å skattlegge på, men formuesskatt på arbeidende kapital har bare nedsider.

ENIGE: Det kommer høyst sannsynlig til å være mange saker regjeringspartiene vil være uenige om, men de er faktisk enige om en viktig sak for norsk næringsliv: fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENIGE: Det kommer høyst sannsynlig til å være mange saker regjeringspartiene vil være uenige om, men de er faktisk enige om en viktig sak for norsk næringsliv: fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 får vi en borgerlig flertallsregjering på nyåret for første gang siden Willoch-regjeringen ble utvidet i 1983. Det kommer høyst sannsynlig til å være mange saker regjeringspartiene vil være uenige om, men de er faktisk enige om en viktig sak for norsk næringsliv: fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital.

Det var Hans Olav Syversen fra KrF som satt i finanskomiteen da skatteforliket ble vedtatt i 2016, og det var også hans parti som foreslo å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital første gangen. Nå blir partiet del av en flertallsregjering, og de tre andre partiene får den nødvendige støtten til å få gjennom en fjerning av skatten i Stortinget.

Om noen regjering virkelig skal ta oppfordringene fra norsk næringsliv på alvor, må det være en borgerlig flertallsregjering. Det er ikke uten grunn at næringslivet er opptatt av akkurat denne skatten. Selskapsskatten må alle bedrifter som tjener penger betale, også utenlandske bedrifter. Utbytteskatten får alle som tar ut utbytte, og det er mulig å velge nivå og om det er rom for å ta ut utbytte.

Med formuesskatten forholder det seg annerledes. Helt siden forrige gang KrF var i regjering, har næringslivet argumentert for de skadelige virkningene ved formuesskatten, reduserte investeringsmuligheter, forskjellsbehandling mellom norske, privateide bedrifter og utenlandskeide bedrifter og svekking av bedriftenes økonomi når skatten må betales uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer