Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen hviler ikke

GRETE BROCHMANN

spør i sin kronikk i Dagbladet 2.11. om regjeringens Stortingsmelding «Mangfold gjennom inkludering og deltakelse», er et hvileskjær for regjeringen. Hun vurderer den som en melding uten mye å være uenig i, men som et forsøk på å bygge konsensus. Det er riktig at meldingen presenterer noen grunnleggende verdier og prinsipper som regjeringen mener bør ligge til grunn for politikk for mangfold, inkludering og deltakelse. Vi ønsker selvfølgelig at alle slutter seg til disse. Meldingen drøfter hvordan myndighetene skal forholde seg til de ulike behovene i en mangfoldig befolkning. Introduksjonsordning for nyankomne innvandrere, norskopplæring, styrking av vernet mot diskriminering og hindre at store økonomiske og sosiale ulikheter følger etniske skillelinjer i fremtiden, er viktige innsatsområder. Etter min mening uttrykker meldingen en satsing på et inkluderende samfunn.

Å FÅ tilslutning

til prinsippene er viktig for å kunne møte nyankomne innvandrere med klare forventninger og normer. Det har vi manglet i Norge. Vi ønsker å fastslå at individuelle rettigheter, som barns og kvinners rettigheter, er absolutte og ikke kulturavhengige. Det bildet må fra dag én møte alle som bosetter seg i Norge.

Brochmann har imidlertid rett i at prøven er hvordan prinsippene praktiseres. Her må alle bidra. Prøven blir bestått dersom vi får et samfunn som verner om enkeltmenneskets friheter og muligheter, som organiserer velferdstjenester slik at alle brukere får gode og tilpassede tjenester, og hvor ulike grupper lever sammen uten sosiale og økonomiske forskjeller etter etniske skillelinjer. I lys av de siste ukenes hendelser i Nederland, bør vi alle se at dette er viktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media