ÅPNER MER: Statsminister Erna Solberg og olje og energiminister Tord Lien. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER MER: Statsminister Erna Solberg og olje og energiminister Tord Lien. Foto: NTB ScanpixVis mer

Regjeringen ignorerer det faktum av fossilalderen nærmer seg slutten

Erna Solberg og Tord Lien med godsaker til oljebransjen.

Meninger

Erna Solberg sørget for å ha med noe godt i sekken da hun ankom oljemessa i Stavanger denne uka. På en pressekonferanse sammen med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i går utlyste hun 24. konsesjonsrunde. Oljeselskapene oppfordres til å komme med ønsker om hvilke områder de vil lete i.

Hun hadde mer godsaker å by oljebransjen: Erna Solberg gjentar i et intervju med Dagens Næringsliv at hun er tilhenger av å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for leteaktivitet. Blant annet for å hindre fraflytting, sier hun. Dette er faktisk feil. Stedene har opplevd befolkningsvekst de siste årene.

Det er heller ikke noe realistisk politisk flertall for å åpne områdene. Miljøpartiene på Stortinget, Venstre, KrF, MDG og SV, er alle mot å åpne LoVeSe.

Heldigvis. Som forfatter Morten Strøksnes skriver i den kritikerroste og besteselgende «Havboka» fra i fjor: «Om Tanzania hadde begynt å bore etter olje i Serengeti, ville verdenssamfunnet, sannsynligvis med Norge i spissen, protestert. Vi ville funnet det barbarisk, og kanskje gitt dem en milliard for å la være.»

Det er forståelig at den borgerlige regjeringen ønsker å legge til rette for en bransje i motbakke. Men da ignorerer man ikke bare trussel mot unike naturmiljøer og en av verdens mest ressursrike fiskeriområder. Man ignorerer det faktum at den fossile tidsalderen nærmer seg slutten. Det er ulogisk å lete etter mer, når fasiten er at FNs klimapanel har slått fast at to tredjedeler av verdens allerede kjente fossile reserver må ligge i bakken.

De områdene regjeringen åpner opp for å lete i nå, vil sannsynligvis ikke kunne komme i drift før 2030. Innen den tid har for eksempel Norge forpliktet seg til å redusere klimautslippene med 40 prosent i ikke-kvotepliktig sektor. Der utgjør transport en betydelig andel. Overgangen fra fossil til annen type drivstoff vil øke i tempo. Sammen med den sterke økningen i investeringene og konkurranseevnen til sol- og vindkraft, vil det undergrave økonomien i norsk olje og gass-virksomhet. Dette er ikke bare klimaforkjemper-drømmerier, det er analysen fra finansmiljøer som følger utviklingen nøye.

Spørsmålet blir da: hva er effektiv ressursbruk for det norske samfunnet? Det er på tide at Stortinget igjen vurderer fradragsreglene på sokkelen. I dag får selskapene 78 prosent av investeringskostnadene refundert av staten. Investeringene kan heller vris mot nye næringer. Dersom oljeselskapene tror på investeringene, får de ta en langt større del av risikoen selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.