LEDER

Asylmottak i Råde

Regjeringen kan ikke organisere seg bort fra norsk lov

DAGBLADET MENER: Rettssikkerheten for asylsøkere er allerede på et så lavt nivå at det knapt er verdig en rettsstat.

PERMANENT.: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker akuttmottaket i Råde i 2015. Nå vil hun gjøre det permanent. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Ahmed Ahmed fra Syria.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PERMANENT.: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker akuttmottaket i Råde i 2015. Nå vil hun gjøre det permanent. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Ahmed Ahmed fra Syria. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug varsler om en radikal omlegging av asylbehandlingen i Norge. Det skal opprettes et gigantisk ankomstmottak i Råde i Østfold, med opptil 1000 senger, driftet av det private asylselskapet Hero. Der skal asylsøkere fra ulike land og med ulik bakgrunn, enslige menn som familier med små barn, oppholde seg til søknaden er behandlet i løpet av 21 dager. Deretter skal de sendes ut, eller bosettes i kommunene.

Drømmen om en effektiv samlebåndbehandling av asylsøkere, deler Listhaug med nesten alle sine forgjengere. Det har lenge vært målet under både blågule, rødgrønne og blåblå, om enn med ulik retorikk og vektlegging av hensyn. Opp gjennom åra har det vært gjort utallige forsøk på å oppnå en raskere og mer kostnadseffektiv saksbehandling. Grunnen til at det ikke har lykkes, har i hovedsak en enkel forklaring; det handler om mennesker.

Mennesker har den tidkrevende egenskapen at de er individer, ikke en ensartet flokk. De kommer fra forskjellige land, har ulik bakgrunn og krever ulik behandling. Det er knyttet formelle forpliktelser til behandling av mennesker, særlig barn, som raskest mulig skal få oppleve en normal situasjon. Man kan alltids hevde, som Listhaug gjør, at de som kommer hit må være fornøyd med lite, fordi det var enda verre der de kom fra. Fred og en feltseng i Råde er bedre enn krig og død. Men det er en falsk sammenlikning. Norge er ikke i en unntakstilstand som krever at regjeringen firer på grunnleggende rettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer