PERMANENT.: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker akuttmottaket i Råde i 2015. Nå vil hun gjøre det permanent. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Ahmed Ahmed fra Syria.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PERMANENT.: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker akuttmottaket i Råde i 2015. Nå vil hun gjøre det permanent. I bakgrunnen f.v.: Hakkar Abdu, Amira Ahmed og Ahmed Ahmed fra Syria. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Asylmottak i Råde

Regjeringen kan ikke organisere seg bort fra norsk lov

DAGBLADET MENER: Rettssikkerheten for asylsøkere er allerede på et så lavt nivå at det knapt er verdig en rettsstat.

Meninger

Innvandringsminister Sylvi Listhaug varsler om en radikal omlegging av asylbehandlingen i Norge. Det skal opprettes et gigantisk ankomstmottak i Råde i Østfold, med opptil 1000 senger, driftet av det private asylselskapet Hero. Der skal asylsøkere fra ulike land og med ulik bakgrunn, enslige menn som familier med små barn, oppholde seg til søknaden er behandlet i løpet av 21 dager. Deretter skal de sendes ut, eller bosettes i kommunene.

Drømmen om en effektiv samlebåndbehandling av asylsøkere, deler Listhaug med nesten alle sine forgjengere. Det har lenge vært målet under både blågule, rødgrønne og blåblå, om enn med ulik retorikk og vektlegging av hensyn. Opp gjennom åra har det vært gjort utallige forsøk på å oppnå en raskere og mer kostnadseffektiv saksbehandling. Grunnen til at det ikke har lykkes, har i hovedsak en enkel forklaring; det handler om mennesker.

Mennesker har den tidkrevende egenskapen at de er individer, ikke en ensartet flokk. De kommer fra forskjellige land, har ulik bakgrunn og krever ulik behandling. Det er knyttet formelle forpliktelser til behandling av mennesker, særlig barn, som raskest mulig skal få oppleve en normal situasjon. Man kan alltids hevde, som Listhaug gjør, at de som kommer hit må være fornøyd med lite, fordi det var enda verre der de kom fra. Fred og en feltseng i Råde er bedre enn krig og død. Men det er en falsk sammenlikning. Norge er ikke i en unntakstilstand som krever at regjeringen firer på grunnleggende rettigheter.

Rettssikkerheten for asylsøkere er allerede på et så lavt nivå at det knapt er verdig en rettsstat. Hvordan regjeringen har tenkt å ivareta en siste rest av reell saksgang og ankerett, er det grunn til å spørre om. Det er mulig UDI som ved et mirakel skal klare å behandle asylsøknader på 21 dager, skjønt det i dag tar dem et år og vel så det. For eritreere og syrere som får opphold, er det positivt at de raskt blir bosatt. Andre asylsøknader vil være åpenbart grunnløse og kan avvises øyeblikkelig, som i dag. Men for mange er det en mer komplisert prosess å avklare identitet, nasjonalitet, alder. Regjeringen kan ikke organisere seg bort fra norsk lov.

Arbeiderpartiet vil støtte tiltaket bare de får forsikringer om at rettssikkerheten er på plass. Uten en kritisk opposisjon på Stortinget, kan vi dessverre se fram til at statsminister Erna Solberg snart besøker Norges første flyktningleir i fredstid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.