DEBATT

Regjeringen kaster trofaste, hardt arbeidende og godt voksne damer på dør

De viser ingen forståelse for det økonomiske tapet renholderne har.

INGEN FORSTÅELSE: Departementet ser ut til å tro at de ansatte uten videre vil følge med oppgavene over til private firmaer, med betydelig dårligere betingelser, skriver NTL Forsvaret. Foto: NTB scanpix
INGEN FORSTÅELSE: Departementet ser ut til å tro at de ansatte uten videre vil følge med oppgavene over til private firmaer, med betydelig dårligere betingelser, skriver NTL Forsvaret. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen sin privatisering av renholderne i Forsvaret er skuffende. Fakta er lagt til side, dokumentasjonen er mangelfull og de fleste av renholderne får ikke kompensasjon for jobben de mister.

Historien om de blåblås privatisering av renholdere i Norge er ikke vakker. I Tromsø leverte renholderne et sterkt brev til statsminister Erna Solberg. Noen av dem risikerte å tape inntil 1,5 millioner i pensjon. De fortalte om uverdige prosesser som ga hodepine og magevondt. I Forsvaret har vi også hørt liknende. Mangel på troverdig forklaring på nytten av å privatisere og ivaretakelse av ansatte synes å mangle når ideologien skal iverksettes.

I 2011 leverte rådgivingsselskapet Saga Corporate Advisors utredningen «Ansette eller kjøpe tjenesten?» på oppdrag for Forsvarsbygg. En sammenlikning av timeprisene viste at prisene eksternt er 15-21 prosent høyere enn for Forsvarsbyggs gjennomsnittspris. Forsvarsbyggs egne ansatte var ikke bare konkurransedyktige på pris, men også på kvalitet. De hadde best kundetilfredshet når de selv stod bak renholdet. Regjeringen har vendt det døve øret til hver gang vi har vist til utredningen. På egen nettside denne uka forklarer de privatiseringen med «Det er et viktig mål for regjeringen å effektivisere offentlig sektor. Konkurranse er et av flere viktige virkemidler for å bruke samfunnets ressurser effektivt». Vi har etterlyst dokumentasjon for det, og venter fortsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.