KUTT: Politikerne kaller kuttet i statlig toppfinansiering for ressurskrevende brukere for omprioritering. Jeg kaller det statlig ansvarsfraskrivelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KUTT: Politikerne kaller kuttet i statlig toppfinansiering for ressurskrevende brukere for omprioritering. Jeg kaller det statlig ansvarsfraskrivelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Statsbudsjettet

Regjeringen kutter støtten til de svakeste

Gulati skjuler seg bak tall og bokstaver for å forsvare et budsjett som rammer de svakeste.

Meninger

Himanshu Gulati skriver i Dagbladet Meninger om hvordan kutt i ordningen med fri rettshjelp og kutt i toppfinansieringen av ressurskrevende brukere i kommunen ikke får konsekvenser. Han skjuler seg bak tall og bokstaver for å forsvare et budsjett som rammer de svakeste.

Som generalsekretær i Personskadeforbundet LTN jobber jeg for og med noen av dem Himanshu Gulati omtaler i sitt innlegg, og noen av dem som er helt avhengige av velferdsstaten.

I innlegget 16. oktober forklarer Gulati oss hvorfor han mener påstandene om kutt i statsbudsjettet er feilaktige. Jeg kjenner frustrasjonen vokse når jeg leser formuleringene som bortforklarer de menneskelige konsekvensene for våre medlemmer. Det bevilges mindre penger til fri rettshjelp fordi færre søker ordningen. Men hvorfor søker og får færre mennesker fri rettshjelp? Regjeringen må heve inntektsgrensen og avsette mer penger i statsbudsjettet slik at ikke rettsikkerhet blir et gode for de ressurssterke. I dag kommer en eneforsørger som er minstepensjonist over inntektsgrensen.

Og når vi snakker om ressurser, også mennesker med stort hjelpebehov har rett på et verdig liv. Kommunene prioriterer i en stram økonomi, og da må en ung mann ligge i egen avføring i to timer fram til hjemmesykepleien har tid til å komme. Politikerne kaller kuttet i statlig toppfinansiering for ressurskrevende brukere for omprioritering. Jeg kaller det statlig ansvarsfraskrivelse.

Men alt dette tror jeg våre folkevalgte innerst inn vet, det er bare enklere å forklare logikken i budsjettet når du slipper å heftes med alle skjebnene bak. Den luksusen har ikke jeg, og den har ikke våre medlemmer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.