I dag står Sp på sidelinjen og registrerer at regjeringen Solberg, med kommunal- og moderninseringsminister Monica Mæland, har klart noe den rødgrønne regjeringen ikke maktet, til tross for åtte år med flertall i Stortinget, skriver innsenderne. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I dag står Sp på sidelinjen og registrerer at regjeringen Solberg, med kommunal- og moderninseringsminister Monica Mæland, har klart noe den rødgrønne regjeringen ikke maktet, til tross for åtte år med flertall i Stortinget, skriver innsenderne. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Regionreformen:

Regjeringen leverer så det monner

Regjeringen og KrF viser gjennom handling at oppgavene som flyttes gjennom regionreformen, virkelig gir fylkene mer makt, regionene flere arbeidsplasser og viktigst, at beslutninger flyttes nærmere de menneskene de angår.

Meninger

«Grisen står og hyler, i den stille kveld. Han skal ikkje slaktast, men hyler likevel» synger Odd Nordstoga. Uten sammenlikning for øvrig, fikk Trygve Slagsvold Vedums innlegg i Dagbladet 25. september oss til å tenke på denne skildringen av utrygghet som enkelte forsøker å bygge oppunder, uten at den har rot i virkeligheten.

I vårt innlegg i Dagbladet 18. september krever vi at regjeringen leverer så det monner på oppgavefordelingen. Mandagen etter gjorde regjeringen nettopp det. Regjeringen og KrF viste gjennom handling at oppgavene som flyttes virkelig gir fylkene mer makt, regionene flere arbeidsplasser og viktigst, at beslutninger flyttes nærmere de menneskene de angår.

Dette må ha opprørt Sp-lederen såpass sterkt at han på ny tyr til sin utdaterte verktøykasse, som inneholder lite annet enn nedsettende karakteristikker på de partiene som faktisk gjør en jobb for å styrke lokaldemokratiet og sette kommuner og fylker best mulig i stand til å ivareta sine innbyggere.

Vedum mener faktisk at den kolossale oppgaveoverføringen som vi forrige mandag kunne glede oss over, ikke gagner befolkningen i landets nye fylker. Det til tross for at vi her snakker om den største ansvarsoverføringene til fylkene våre siden de ble opprettet.

Selvsagt gjør det inntrykk at folkeavstemningen i Finnmark ga et så sterkt signal om at innbyggerne ikke ønsker å slå seg sammen med Troms. Det er noe av grunnen til Troms og Finnmark kommer spesielt godt ut av den nye oppgavefordelingen.

Men det er også grunn til å uroe seg over at nasjonale politikere som Slagsvold Vedum ikke aksepterer flertallsvedtak i landets nasjonalforsamling. Selv om motstanden i Finnmark gjorde inntrykk på Sp, var det mindre viktig for dem hva folket mente i Aust-Agder. Her gjorde det sterkest inntrykk at politikerne i de to fylkene ønsket sammenslåingene.

I dag står Sp på sidelinjen og registrerer at den borgerlige regjeringen har klart noe den rødgrønne regjeringen ikke maktet, til tross for åtte år med flertall i Stortinget. Selvsagt er det ergerlig å se et hus bli bygget av konkurrerende arkitekter. Men Venstre inviterer gjerne Sp med videre som konstruktive interiørkonsulenter.

Bli heller med oss på den diskusjonen, Slagsvold Vedum, i stedet for å stå utenfor og hyle. For «grisen skal ikkje slaktast». Fylkene skal tvert imot styrkes.