MÅ SAMLE PARTENE: Arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ SAMLE PARTENE: Arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Utenforskap:

Regjeringen må løse utenforskapskrisen

Ingen tiltak bør fredes, alle løsninger må på bordet, alle parter må være forberedt på å gi, men alle skal med.

Meninger

Regjeringspartiene benyttet store deler av valgkampen på å friskmelde norsk økonomi. Etter oljekrisen ville regjeringen fortelle folk at det går bra med Norge, at Høyre og Frp fører en politikk som fungerer, og at det ikke er noen grunn til å lytte til Arbeiderpartiets alarmisme. Tvert om: Pilene peker oppover, arbeidsledigheten falt, og veksten økte.

Strategien fungerte godt. Regjeringens positive innstilling speilet befolkningens. Optimismen til norsk økonomi har ikke vært høyere på ti år. Når folk tror det går godt med landet, ser vi heller ingen grunn til å skifte ut de makthavende.

Men regjeringens skjønnmaling fortalte bare halve sannheten. Deler av økonomien går bedre, men vi har fortsatt store problemer. Et av dem er knyttet til utenforskap. Som Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet forsøkte å få på dagsorden i valgkampen, er en fallende sysselsettingsgrad og utenforskap i arbeidslivet en betydelig utfordring for oss på sikt. For Støre hjalp det imidlertid ikke å ha rett. Solberg ble gjenvalgt, Arbeiderpartiets krisemaksimering falt i fisk.

, en uke etter valget er over, følger imidlertid Høyre på. I Dagens Næringsliv rykket i går arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ut og fortalte at dagens tilstand ikke er bærekraftig på sikt. Bakgrunnen er en Nav-oversikt som viser at 687.000 årsverk gikk tapt på grunn av dårlig helse eller mangel på arbeid i 2016. Rundt hver femte årsverk. Det er en økning på 13.500 årsverk sammenliknet med 2015.

I inntektssikring alene koster det ti millioner kroner per hode at folk i 20-åra faller ut av arbeidslivet og forblir der. Det er dyrt å ha nesten 700.000 på stønad. Men det betyr at det er store penger å hente på å få folk inn. Et alternativ er å gi flere graderte sykmeldinger. Forskerne Holden, Markussen og Røed har regnet ut vi kan spare over 20 milliarder i året på å få flere over på gradert uføretrygd framfor full. Det er mange som kan jobbe litt, men ikke fulltid. Alle monner drar.

Tapte årsverk knyttet til utenforskap eller sykdom er truende for norsk økonomi, men det er en krise som foregår i det stille. Trøsten er at politikerne har stått overfor liknende utfordringer tidligere. På starten av 90-tallet fant myndighetene og partene i arbeidslivet sammen i Sysselsettingskommisjonen, for å finne løsninger på den høye arbeidsledigheten. På starten av 2000-tallet fant de igjen sammen i Pensjonskommisjonen, for å sikre et bærekraftig pensjonssystem.

Dagbladet mener vi nå trenger en ny og bredt sammensatt kommisjon, som ser på hvordan vi kan løse den stille utenforskapskrisen. Da bør ingen tiltak fredes, alle løsninger må på bordet, alle parter må være forberedt på å gi, men alle skal med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.