LEDER

Utenforskap:

Regjeringen må løse utenforskapskrisen

Ingen tiltak bør fredes, alle løsninger må på bordet, alle parter må være forberedt på å gi, men alle skal med.

MÅ SAMLE PARTENE: Arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ SAMLE PARTENE: Arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene benyttet store deler av valgkampen på å friskmelde norsk økonomi. Etter oljekrisen ville regjeringen fortelle folk at det går bra med Norge, at Høyre og Frp fører en politikk som fungerer, og at det ikke er noen grunn til å lytte til Arbeiderpartiets alarmisme. Tvert om: Pilene peker oppover, arbeidsledigheten falt, og veksten økte.

Strategien fungerte godt. Regjeringens positive innstilling speilet befolkningens. Optimismen til norsk økonomi har ikke vært høyere på ti år. Når folk tror det går godt med landet, ser vi heller ingen grunn til å skifte ut de makthavende.

Men regjeringens skjønnmaling fortalte bare halve sannheten. Deler av økonomien går bedre, men vi har fortsatt store problemer. Et av dem er knyttet til utenforskap. Som Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet forsøkte å få på dagsorden i valgkampen, er en fallende sysselsettingsgrad og utenforskap i arbeidslivet en betydelig utfordring for oss på sikt. For Støre hjalp det imidlertid ikke å ha rett. Solberg ble gjenvalgt, Arbeiderpartiets krisemaksimering falt i fisk.

Nå, en uke etter valget er over, følger imidlertid Høyre på. I Dagens Næringsliv rykket i går arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ut og fortalte at dagens tilstand ikke er bærekraftig på sikt. Bakgrunnen er en Nav-oversikt som viser at 687.000 årsverk gikk tapt på grunn av dårlig helse eller mangel på arbeid i 2016. Rundt hver femte årsverk. Det er en økning på 13.500 årsverk sammenliknet med 2015.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer