Regjeringen må piskes på plass for å få abortflertall i Stortinget

Dagbladet mener: Fjern nemndene og gi kvinner bedre informasjon om egen helse.

FJERN NEMNDENE: Rekordstort 8. mars-tog landet rundt i protest mot regjeringens innstramning av abortloven. Her fra Oslo sentrum. I dag vedtas lovendringen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FJERN NEMNDENE: Rekordstort 8. mars-tog landet rundt i protest mot regjeringens innstramning av abortloven. Her fra Oslo sentrum. I dag vedtas lovendringen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Når Stortinget i dag vedtar den første innstramningen i abortloven siden den ble vedtatt i 1978, er det mot flertallets egentlige vilje. Representanter både i Frp, Høyre og Venstre sier rett ut at de er imot å endre abortloven, men er forpliktet av Granavolden-erklæringen. I den fikk KrF en historisk innflytelse over abortlovgivningen i bytte mot fortsatt regjeringsmakt til Erna Solberg og partnerne hennes.

Inntil KrF i fjor høst truet med å bytte side og skape regjeringskrise, hadde KrF nærmest gitt opp sin abortmotstand. Partiet har i alle disse åra vært i et forsvinnende mindretall på Stortinget. Abortloven har vært hellig. De konservative slagene om kvinners reproduktive helse har i stedet handlet om biotekloven, og Solberg har i praksis gitt KrF vetorett mot enhver liberalisering på et område hvor Norge kunne hatt en ledende rolle i utviklingen. Det betyr for eksempel at Stortingets ja til eggdonasjon ikke vil bli gjennomført denne perioden.

Politisk spill og byttehandler er ikke uvanlig i den økonomiske politikken. Kompromisser må til for å få budsjetter til å gå opp. Det er det som regel forståelse og tilgivelse for, selv om bompenger er et merkbart unntak i disse dager. Men alle partier er enig om at det er annerledes når det gjelder verdi- og samvittighetsspørsmål. Som regel fristilles representantene i slike saker og kan stemme etter egen overbevisning. Det får ikke de folkevalgte fra Venstre, Høyre og Frp gjøre denne gangen.

Det er så uvanlig at Ap har bestemt seg for å stille fulltallig i salen i dag. Dermed må de andre partiene gjøre det samme. Vanligvis sørger såkalt «utbytting» for at styrkeforholdet mellom partiene er det samme uansett fremmøte. Den parlamentariske demonstrasjonen vil synliggjøre for all ettertid hvem som stemte for den historiske innstramningen av abortloven. Det mener vi i Dagbladet er helt på sin plass i en sak hvor Stortinget så til de grader er i utakt med folkeviljen.

Adgangen til abort er under voldsomt angrep fra kristenkonservative i Europa og USA. Kvinners rettigheter og reproduktive helse er igjen en markør for de mørkeste kreftene. Nå er virkelig ikke tida for å gi etter for slike strømninger i Norge, hvor de ennå er marginale. Tvert om burde likestillingslandet fortsette å ta en internasjonal lederrolle ved å styrke kvinners rettigheter og selvbestemmelse. Det skjer ved å fjerne nemndene og gi kvinner mer informasjon om egen helse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.