KOMMENTARER

Statsbudsjett og svake regjeringer

Regjeringen må styrkes

Oljepengene har vært tjæren som har holdt regjeringen og samarbeidspartiene sammen.

Bildet: Statsminister Erna Solberg (Høyre) har ikke hatt en enkel jobb som statsminister. Og verre skal det bli. 
Bildet: Statsminister Erna Solberg (Høyre) har ikke hatt en enkel jobb som statsminister. Og verre skal det bli.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og samarbeidspartiene ble endelig enige om et statsbudsjett - etter kriseprat og søvnløse netter. Det ble selvfølgelig dyrt. Selv om støttepartiene titt og ofte advarer mot en for stor oljepengebruk, er de år etter år med på å drive opp oljepengebruken.

Det skaper derfor en viss forvirring når Venstres Sveinung Rotevatn kritiserer budsjettet de akkurat har vært med på å forhandle fram på forsida av Dagens Næringsliv, og støttes på Twitter av nestleder Terje Breivik.

Men vi bør ikke la oss overraske. Det er småpartienes lodd i livet å være ansvarlig i teorien, og uansvarlig i praksis. Når ramma er lagt, vil et lite parti måtte kjempe for å få noen ekstra kroner til sine hjertesaker. Men det kan ikke vare.

Det er selvfølgelig ikke bare støttepartienes skyld at vi år etter år bruker mer penger. Et romvesen - eller dens jordlige tvilling akademikeren - ville kanskje tenke at en regjering med utspring fra høyresiden i politikken, skulle være forsiktig med å bruke skattebetalernes penger. Men igjen er det langt mellom teori og praksis.

Frp har aldri vært et tradisjonelt høyreparti, og etter fire år med ekspansiv pengebruk kan vi vel fastslå at Høyre heller ikke er det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer