Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: manglende arbeid med sikkerhet og beredskap

Regjeringen mistet hodet

Det er et tydelig tegn på forfall når statsråder skyver det politiske ansvaret fra seg.

I TRØBBEL: Ine Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB Scanpix
I TRØBBEL: Ine Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er et tydelig tegn på forfall når statsråder skyver det politiske ansvaret fra seg og skylder på embetsverket eller underliggende etater. Når det skjer parallelt med forsøk på å sminke og skjule alvorlige feil, blir totalbildet kritisk. Det er det som har skjedd med regjeringens hemmeligstempling av Riksrevisjonens meget alvorlige rapport om norsk beredskap. Til tross for ulike forsøk på å begrave saken, bl.a. ved å be Politiets sikkerhetstjeneste om å etterforske lekkasjer, detter skjelettene stadig ut av skapene. Det siste er den dokumentasjonen Dagens Næringsliv har lagt fram, og som i detalj viser hvordan Forsvarsdepartementet forsøkte å endre rapporten som Riksrevisjonen skulle oversende til Stortinget.

Her er det på sin plass å sitere hva riksrevisor Per-Kristian Foss sa til DN:

«Det er ikke rikets sikkerhet Forsvarsdepartementet ønsket å beskytte, men Forsvaret og departementet mot Riksrevisjonens kritikk ved å sminke ord og uttrykk. Det er særlig alvorlig at de har villet vri det fra det vi mener er systemsvikt til enkeltsvakheter, som om det er enkelthendelser som nærmest går tilbake på personer, og ikke et ansvar som ligger i den overordnede ledelse.»

Det er meget sterke ord fra en riksrevisor som ikke kan beskyldes for å ha noe politisk ærend. Foss var gjennom flere tiår en av Høyres mest markante politikere. At han har sine ord i behold, går klart fram av den korrespondansen mellom Forsvarsdepartementet og Riksrevisjonen som nå er offentliggjort. Alle endringsforslag fra departementet handler om å dempe kritikk eller pulverisere ansvar.

Det gjør ikke saken bedre - faktisk mye verre - at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i et brev til Stortinget sier forslaget til endringer i Riksrevisjonens kritikk ikke var forankret hos «avdelings- eller departementsledelsen». Hun karakteriserer forsøkene på å endre Riksrevisjonens rapport som en arbeidsprosess på saksbehandlernivå. Riksrevisor Foss har et helt annet inntrykk. Han sier til DN at dialogen om rapporten «skjedde etter pålegg fra statsministeren», og legger til: «Jeg regnet med at dette derfor ble behandlet på høyeste nivå i Forsvarsdepartementet, og ikke på saksbehandlernivå».

Ine Eriksen Søreide har i etterkant påpekt det selvfølgelige: At hun i forhold til Stortinget er ansvarlig for alt som skjer i departementet. Likevel har både Søreide og statsminister Erna Solberg prøvd å redusere eget ansvar ved å peke nedover. Slikt gjør bare politikere som har mistet hodet.