DEBATT

Debatt: Mindreårige asylsøkere

Regjeringen ofrer ungdommer for symbolpolitikk og måltall

Antall ungdommer som skal sendes ut er rekordhøyt i år, simpelthen fordi denne regjeringen har rekordhøye måltall for tvangsreturer.

VENTER: 302 ungdommer står i fare for å bli hentet av politiet og sendt tilbake til landet de flyktet fra når de fyller 18 år, nesten halvparten av dem allerede i høst. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / 

NTB Scanpix
VENTER: 302 ungdommer står i fare for å bli hentet av politiet og sendt tilbake til landet de flyktet fra når de fyller 18 år, nesten halvparten av dem allerede i høst. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rekordmange ungdommer i Norge gruer seg til den dagen de fyller 18 år. 302 ungdommer skal oppbevares her til de runder 18, for så å sendes tilbake til det de flyktet fra. 130 av dem står i fare for å bli hentet av politiet allerede i høst, mange av dem nå i oktober. Flertallet av dem er fra Afghanistan. Flere har et reelt behov for beskyttelse.

Den dramatiske økningen i bruk av midlertidige tillatelser for mindreårige asylsøkere og flyktninger skyldes ikke en bedring i situasjonen i hjemlandet, men et politisk ønske om å øke antallet som kan sendes ut av landet, og å begrense antallet som kommer hit. I sin iver etter å oppnå skyhøye måltall for tvangsreturer, ofrer Regjeringen enslige mindreårige asylsøkere for symbolpolitikk, hvis premiss er basert på «veldig løse antakelser».

«Vi jobbet med et perspektiv om at ingen skal dø på min vakt. Det å bære en iskald, naken gutt ut av dusjen, det håper jeg at jeg ikke må gjøre igjen.»

Ordene kommer fra en tidligere mottaksleder. I tillegg til mottaksansatte har en rekke fagfolk, organisasjoner og helsepersonell lenge rapportert om hvordan konsekvensene av regjeringens innstramninger er direkte skadelige for sårbare og traumatiserte ungdommer. Historiene om selvskading, selvmordsforsøk og barn som forsvinner ut i en papir- og rettighetsløs tilværelse i Europas gater er mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer