DEBATT

Debatt: Ulikhetsmeldingen

Regjeringen øker forskjellene

Regjeringen har avslørt seg selv. Forskjellene øker, og sånn vil det fortsette med regjeringens politikk.

«ULIKHETENE ØKER»: De rikeste drar ifra, mens resten blir hengende etter, skriver SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, i denne kommentaren til ulikhetsmeldingen som regjeringen la fram i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
«ULIKHETENE ØKER»: De rikeste drar ifra, mens resten blir hengende etter, skriver SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, i denne kommentaren til ulikhetsmeldingen som regjeringen la fram i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ulikhetsmeldingen som regjeringen har lagt fram i dag, feier all tvil til side. Ulikhetene i makt og rikdom har økt kraftig de siste tiårene.

De rikeste drar ifra, mens resten blir hengende etter. Meldingen viser at siden 2013 har de ti prosent rikeste husholdningene fått høyere inntekter. Resten av oss er blitt stående omtrent stille. De 20 prosent med minst har faktisk fått mindre i samme periode.

Formuene i Norge er også veldig skjevt fordelt. I dag eier den rikeste prosenten en femtedel, sannsynligvis enda mer, av all formue i Norge. Det er mer enn i land som Frankrike, Canada og Spania.

Meldingen slår også fast at det ikke er innvandring, men at de rike drar ifra, som er hovedårsaken til den økte ulikheten. Vi er klare for å ta en integreringsdebatt når som helst, men da forventer vi også at regjeringen er klar til å ta debatten om at de rikeste blir enda rikere.

Innvandring påvirker også ulikheten, men som stortingsmeldingen også slår fast, det er først og fremst arbeidsinnvandringen som er viktig her - og deres dårlige arbeidsvilkår. Likevel, selv om vi hadde stengt grensene for flyktninger og innvandrere, ville ulikhetene fortsatt økt. Så jeg håper i dag er siste gang Siv Jensen får lov til å presentere løgnen om at innvandrere har skylden for økt ulikhet. Det er nemlig hun og hennes regjering som sitter på ansvaret.

Og mens høyresiden før har sagt at Norge fint tåler økte forskjeller, sier deres egen melding det vi har visst lenge: Land med små forskjeller er bedre å bo i for alle. Land med små forskjeller har blant annet mindre kriminalitet, høyere levealder, bedre utdanningsnivå og høyere sosial mobilitet enn land med større forskjeller. Det er også bra for økonomien som helhet. Dessuten er det rett og slett ikke rettferdig. Hvorfor skal de med mest lønn få høyere lønn hvis de som virkelig trenger lønnsøkning ikke får noe? Det henger jo ikke på greip.

Det viktigste for å sikre små forskjeller er, et trygt arbeidsliv med en sammenpresset lønnsstruktur, god velferd til alle og et omfordelende skattesystem. Problemet er at regjeringen fører en politikk som går i motsatt retning.

Men det er mulig å snu utviklingen.

* Vi kan sørge for at de rikeste betaler mer i skatt, i stedet for mindre. Med denne regjeringen har de med over fem millioner i formue fått over en fjerdedel av alle pengene brukt på skattekutt. De 4000 personene som utgjør de 0,1 prosent rikeste har fått 1,4 milliarder i skattekutt til sammen! SV foreslår at de med vanlige og lave inntekter skal få skattekutt, mens vi øker skatten på høye inntekter og høy formue og høy arv. Det vil redusere forskjellene.

* Vi må styrke fagforeningene, ikke svekke dem. Vi må også styrke retten til hele og faste stillinger, og bekjempe sosial dumping og innleie i arbeidslivet.

* Vi kan slutte å klippe opp maskene i sikkerhetsnettet. Regjeringen har gjort usosiale kutt til sin paradegren. De har kuttet i bostøtten, de har kuttet barnetillegget for uføre, de har gitt pensjonister mindre kjøpekraft år etter år. Samtidig er viktig velferd som sykehus og skoler rundt i hele landet underfinansiert. Det øker forskjellene.

Økt ulikhet er ikke en naturlov, det er konsekvensen av politiske valg. Regjeringen skryter av at Norge tross alt har lav ulikhet, sammenliknet med andre land. De mener grunnen til at vi lykkes såpass bra er et omfordelende skattesystem og en sterk velferdsstat. Med andre ord, høyresiden har oppdaget fordelene med sosialisme. Men progressiv skatt og velferdsstat er det ikke høyresiden som har kjempet for. Regjeringen skal være glad for at andre partier enn dem selv har bygget ordninger som gjør dette landet til et land å være stolt av. For på deres vakt er dette i ferd med å rakne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer