Regjeringen øker utnyttelsen av au pairer

Visste du at Au pair betyr på like fot? Når regjeringen nå fjerner all støtte til au pairene i Norge er det snarere utnyttelsen enn likeverdet som styrkes.

MISBRUK: Det er lite tvil om at au pair-ordningen blir misbrukt, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en filmvisning som handler om au pair-ordningen i Norge. 
Foto: Nina Hansen
MISBRUK: Det er lite tvil om at au pair-ordningen blir misbrukt, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en filmvisning som handler om au pair-ordningen i Norge. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Formålet med au pair-ordningen er tydelig definert i regelverket. Der står det at målet med denne oppholdstillatelsen er at au pairen skal opparbeide seg kunnskap om mottakerlandet.

Det fremgår tydelig at det er au pairens mulighet til å få utvidet sin kunnskap om norsk språk, kultur og samfunn som er det sentrale. Vertsfamiliens behov for hjelp i hjemmet eller ønske om språkopplæring av sine barn eller liknende, spiller en underordnet rolle.

Au pair- oppholdet skal ifølge lovverket ikke primært omfatte arbeid, men ha et kulturelt formål, og det står ordrett at au pairen skal ikke være en hushjelp eller dagmamma. Men hvordan fungerer denne ordningen i praksis?  Det er lite tvil om at au pair-ordningen blir misbrukt. For å ivareta au pairene sine rettigheter åpnet Au Pair Center i januar 2013. Senteret var et initiativ fra Justisdepartement og skulle driftes av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet.

Formålet med senteret har vært å informere både au pairer og vertsfamilier om regelverket knyttet til Au Pair-ordningen. Hittil i 2014 har senteret hatt over 600 henvendelser. Noen av dem saker med grov utnyttelse av au pairen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer