DEBATT

Regjeringen øker bistandsbudsjettet

Bistandsorganisasjoner må prioritere tiltak som gir maksimal effekt for menneskene de vil hjelpe.

MÅ OMPRIORITERE: Utenriksminister Børge Brende påpeker at det er 27,5 milliarder kroner igjen til øvrige bistandstiltak i statsbudsjettet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MÅ OMPRIORITERE: Utenriksminister Børge Brende påpeker at det er 27,5 milliarder kroner igjen til øvrige bistandstiltak i statsbudsjettet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Et svik mot de fattigste», skriver Dagbladet på lederplass 5. november om regjeringens forslag til statsbudsjett. Vi opplever nå den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Med et anslag på minst 33.000 flyktninger og asylsøkere til Norge neste år, er regjeringen nødt til å foreta store omprioriteringer. Vi foreslår å øke bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner til 34,8 milliarder kroner. Av dette foreslår vi å bruke 7,3 milliarder kroner til å hjelpe flyktninger det første året de er i Norge.

Det er fortsatt 27,5 milliarder kroner igjen til øvrige bistandstiltak. Norge er ett av svært få land i verden som gir én prosent av BNP til bistand, og vi er det landet i verden som gir mest bistand per innbygger. I lys av de mange store humanitære krisene i verden i dag, foreslår vi å øke den humanitære innsatsen med én milliard kroner for 2016. Vi øker også støtten til utdanning og helse i sårbare land. Dette er viktige tiltak ikke minst for å forebygge nye kriser.

Vi må også huske at utviklingsbistand ikke er løsningen på alle problemer. I 1990 utgjorde bistand 63 prosent av alle kapitalstrømmer til lav- og lavere mellominntektsland. I 2013 var andelen redusert til 21 prosent. Det er utelukkende positivt at land blir mindre avhengige av bistand og lykkes med å øke sin økonomiske utvikling gjennom virkemidler som næringsliv, arbeidsplasser og skatteforvaltning.

Verden endrer seg, og mye tyder på at Norge vil få et økende antall flyktninger og asylsøkere i årene som kommer. Bistandsorganisasjoner må prioritere tiltak som gir maksimal effekt for menneskene de vil hjelpe. Jeg ser frem til en tett dialog med norske bistandsaktører om hvordan vi best kan bistå mennesker på flukt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer