Regjeringen prøver lønnstilskudd

Regjeringen vil starte et forsøk med lønnstilskudd til bedrifter som ansetter ungdom som mottar arbeidsavklaringspenger.

UT AV UFØRET: Den beste hjelpen ut av livet som stønadsmottaker er å komme inn i det alminnelige arbeidslivet, skriver Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Thomas Rasmus Skaug
UT AV UFØRET: Den beste hjelpen ut av livet som stønadsmottaker er å komme inn i det alminnelige arbeidslivet, skriver Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Svein Jacobsen skriver i Dagbladet 30. april om at stadig flere unge med psykisk diagnose uføretrygdes og i praksis stenges ute fra arbeidslivet. Som daglig leder av Fontenehus-nettverket vet han hva han snakker om. Jeg har selv fått stifte bekjentskap med det gode arbeidet som gjøres der.

Over hele Europa ser vi en urovekkende utvikling, unge mennesker som ikke takler livet, som får psykiske diagnoser og som faller utenfor arbeidslivet. Jeg hadde nylig anledning til å diskutere denne problemstillingen med mine europeiske kolleger som alle deler den samme bekymring for disse unge menneskene. Men med en gjennomsnittlig ungdomsledighet på i EU på rundt 20 prosent er dette en utfordrende oppgave. Ungdomsledigheten hos oss er langt lavere og vi har derfor et langt bedre utgangspunkt for å inkludere disse ungdommene i arbeidslivet.

Unge under 30 år har første prioritet hos NAV. Vi vil gjøre mer. Regjeringen vil starte et forsøk med lønnstilskudd til bedrifter som ansetter ungdom som mottar arbeidsavklaringspenger. Den beste hjelpen ut av livet som stønadsmottaker er å komme inn i det alminnelige arbeidslivet.

Arbeidsgivere som gir ungdommen en jobb vil få økonomisk støtte og tilbud om hjelp med tilrettelegging og oppfølging. Skal vi lykkes må vi imidlertid ha arbeidsgivere som tar et sosialt ansvar og ser verdien av å ta imot ungdommene.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm Foto: Krister Sørbø
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm Foto: Krister Sørbø Vis mer