KORMINISTER OGSÅ: Linda Hofstad Helleland, ministeren for kultur, gleder det norske kormiljøet med mer penger. Nå blir det kor døgnet rundt. Foto: Siv Johanne Seglem.
KORMINISTER OGSÅ: Linda Hofstad Helleland, ministeren for kultur, gleder det norske kormiljøet med mer penger. Nå blir det kor døgnet rundt. Foto: Siv Johanne Seglem.Vis mer

Regjeringen satser på korsang. Snakker vi om den nye olja?

Korsang er høyresidens punk.

Meninger

Hvis du vil ha verbal juling så skriver du om religion, rikfolk og fotball. Da hagler det med skjellsord til oss i det som kalles fuckings mainstream media (vi som dyrker Jante og har skylda for absolutt alt i hele verden, hilsen Det Blandede Konspiratoriske Kor ved dets tilfeldige dirigenter Trump, Facebook H., en tidligere TV2-ansatt i Syden og den gamle klarinetten, Carl Ivar).

Det vanker også ørefiker hvis du våger deg innom tema som syklister, bunader, korps og kor. Derfor et korn om kor ettersom det i går kom en pressemelding fra kulturdepartementet – på nynorsk (også et delikat tema) – med tittelen «Regjeringa aukar korsatsinga/Regjeringa legg fram strategien Fleirstemt, Strategi for korutvikling i Noreg». Mer penger til korsang fordi det viser seg at det nå skal brukes 44 millioner kroner på det flerstemte alternativet mot 16 mill. i 2013. Hurra, hurra, hurra.

Linda Hofstad Helleland, ministeren for det hele, er sitert i presseskrivet slik: Det finst kor på alle nivå i Noreg, og kora bidrar til å styrkje kulturlivet i regionane. Korsong skapar glede og inspirasjon gjennom heile livet, gir meining og samkjensle. Korfeltet er i rask endring, og blømer som aldri før.

Nå har det seg slik at selv i de beste vennekretser, og blant gamle kolleger, finnes det flere som har stor glede av å synge i kor. Noen med god stemme, andre helt uten. Sånn er det, men det er ikke måte på hva de kan av Beatles, kampsanger, svisker og selvsagt, Taube. De bryter ut i kor på jobb, i bryllup og begravelser, i møter, i parker og busser. Et kor bøyes slik: kyra, har koret.

Vi som ikke kan synge med den stemmen vi ikke har, og som får angst av rorbuhistorier (nå blir det bråk), våger ikke å mene noe som helst om de nye korgrunkene, men håper kulturministeren hver eneste natt, resten av regjeringsperioden, får besøk av et mannskor klokka 03.08 syngende «Så lenge skuta kan gå». Kor er like ille som jazzmarsj med paraplyer (nei da). Kor er det som skal redde verden, kor er den nye olja. Kor er Høyresidens punk.

Eller vi sier som Jan Eggum, Kor E Alle Helter Hen? (Hen? Han? Hun?).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.