Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Yrkesfag:

Regjeringen satser på yrkeselevene

SVs Inga Marte Thorkildsen skriver i Dagbladet at yrkesfagene trenger mer enn ny struktur. Det har hun helt rett i, og det er nettopp det regjeringen leverer på.

SATSER: Regjeringen har døpt 2018 til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene, skriver artikkelforfattern. På bildet møter statsminister Erna Solberg lærlinger på Kværner Verdal.


Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SATSER: Regjeringen har døpt 2018 til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene, skriver artikkelforfattern. På bildet møter statsminister Erna Solberg lærlinger på Kværner Verdal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars la vi frem det som skal være den nye strukturen for yrkesfagene fra 2020. Dette er viktig fordi det skal sikre at utdanningsprogrammene er i tråd med næringslivets behov. Ungdom må utdannes til jobb, ikke ledighet.

Yrkeselevene skal få tidligere spesialisering. For å lære nok om yrket må elevene få mulighet til å fordype seg tidlig. Hvis du vil bli tømrer, skal du nå få mer av tømrerfaget, og mindre av andre ting. Det vil gi en mer motiverende skole fra første dag og mindre omvalg.

Vi må huske på at ungdommene som har valgt yrkesveien gjør dette fordi de ønsker en mer praktisk skolehverdag. Vi fornyer også fellesfagene slik at de er mer innrettet mot de yrkene elevene vil møte i læretiden.

Regjeringen satser på yrkesfagene og 2018 har vi døpt til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene. Det er svært viktig fordi vi vet at vi vil trenge flere fagarbeidere i årene fremover. SSB mener det er behov for 70 000 flere fagarbeidere i Norge i 2035. NHO sier at det er større behov for fagbrev enn mastergrad i årene fremover. Vi trenger flere som går på jobb i kjeledress.

Vi må fortsette satsingen på yrkesfag og enda flere læreplasser.

Vi har økt lærlingtilskuddet med 21 000 kroner. Under forrige regjeringen hvor Thorkildsen var statsråd sto det nesten helt stille. Vi har innført krav om lærling til bedrifter som vil vinne offentlige anbud, og vi stiller krav om at offentlige virksomheter skal ha lærlinger.

Og nå ser vi resultater.

Antall lærlinger i offentlig sektor økt kraftig, flere fullfører og tar fagbrevet, andel elever som søker yrkesfag øker for andre år på rad, aldri har det vært inngått flere lærekontrakter og andelen som får læreplass er den høyeste siden 2011. Vi leverer mens Thorkildsen snakker.

Men vi er ikke i mål. Nå skal vi innføre et eget håndverksfag som valgfag i ungdomsskolen og tilby flere alternative praksisrettede løp i yrkesfag. I 2018 styrker vi de yrkesfagene med 70 millioner, blant annet for å få flere læreplasser i fylkene. Alt dette gjør vi for å øke interessen og statusen til yrkesfagene. Det må bli slutt på den tiden hvor elever med gode karakterer får råd om å velge bort yrkesfag.

Yrkesveien er ingen endestasjon, man kan gå videre og bygge mer kompetanse. Nå løfter også regjeringen fagskolenes status som høyere yrkesfaglig utdanning og en helt ny fagskolelov. Det er et signal til yrkeselever om at de blir satset på av denne regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!