DEBATT

Yrkesfag:

Regjeringen satser på yrkeselevene

SVs Inga Marte Thorkildsen skriver i Dagbladet at yrkesfagene trenger mer enn ny struktur. Det har hun helt rett i, og det er nettopp det regjeringen leverer på.

SATSER: Regjeringen har døpt 2018 til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene, skriver artikkelforfattern. På bildet møter statsminister Erna Solberg lærlinger på Kværner Verdal.


Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SATSER: Regjeringen har døpt 2018 til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene, skriver artikkelforfattern. På bildet møter statsminister Erna Solberg lærlinger på Kværner Verdal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I mars la vi frem det som skal være den nye strukturen for yrkesfagene fra 2020. Dette er viktig fordi det skal sikre at utdanningsprogrammene er i tråd med næringslivets behov. Ungdom må utdannes til jobb, ikke ledighet.

Yrkeselevene skal få tidligere spesialisering. For å lære nok om yrket må elevene få mulighet til å fordype seg tidlig. Hvis du vil bli tømrer, skal du nå få mer av tømrerfaget, og mindre av andre ting. Det vil gi en mer motiverende skole fra første dag og mindre omvalg.

Vi må huske på at ungdommene som har valgt yrkesveien gjør dette fordi de ønsker en mer praktisk skolehverdag. Vi fornyer også fellesfagene slik at de er mer innrettet mot de yrkene elevene vil møte i læretiden.

Regjeringen satser på yrkesfagene og 2018 har vi døpt til yrkesfagenes år for å løfte statusen og interessen for yrkesfagene. Det er svært viktig fordi vi vet at vi vil trenge flere fagarbeidere i årene fremover. SSB mener det er behov for 70 000 flere fagarbeidere i Norge i 2035. NHO sier at det er større behov for fagbrev enn mastergrad i årene fremover. Vi trenger flere som går på jobb i kjeledress.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer