NYE ARBEIDSPLASSER:  Det britiske selskapet Ineos ønsker å investere nærmere 8 milliarder og utvide anlegget de har i Bamble i Telemark, det vil skape opp mot 500 nye arbeidsplassen, men det vilikke regjeringen, skriver Rødt. Foto: NTB scanpix
NYE ARBEIDSPLASSER: Det britiske selskapet Ineos ønsker å investere nærmere 8 milliarder og utvide anlegget de har i Bamble i Telemark, det vil skape opp mot 500 nye arbeidsplassen, men det vilikke regjeringen, skriver Rødt. Foto: NTB scanpixVis mer

Regjeringen sier nei til 500 nye arbeidsplasser

Ledigheten stiger. Likevel hindrer regjeringen opprettelsen av hundrevis av nye arbeidsplasser.

Meninger

Man skulle tro det kommer som bestilt for regjeringen. Midt i en periode med økende ledighet og pessimisme, dukker det opp noen som vil skape nye industriarbeidsplasser. Det britiske selskapet Ineos ønsker å investere nærmere 8 milliarder og utvide anlegget de har i Bamble i Telemark.

Ineos gjør om petroleum til ting du har hjemme: Emballasje, gulvbelegg, brusflasker. En industri som bruker fossile ressurser smartere enn å brenne dem for å få energi. Nå vil de utvide. Vi snakker over 100 nye arbeidsplasser. Og for hver nye industriarbeidsplass kan man regne med at det dukker opp minst fire andre arbeidsplasser i kjølvannet. Det er altså snakk om totalt 500 arbeidsplasser.

Det er bare en liten hake. Som direktør Magnar Bakke sier til Nettavisen: Det er ingen som vil låne til industri. Pengene går utelukkende til eiendom og offshore. Derfor sliter de med finansieringen, til tross for at risikoen er lav. For å få lån til investeringen er Ineos derfor avhengige av at staten går inn som lånegarantist. Hvis ikke må de godta lån med unødvendig høy rente for å få bankene interessert. Nå har regjeringen sagt nei til lånegaranti, og med det avlyst 500 nye arbeidsplasser.  

I stedet for et nytt industrieventyr har dette blitt historien om røkla mot regjeringen. I Porsgrunn er ikke bare LO og NHO på lag, selv Høyre og Rødt er enige: Regjeringen må snu. Næringsminister Monica Mæland har begrunnet avslaget med at Ineos ber om en ordning staten ikke har. Med all respekt: Det er bløff.

Om dagens regelverk ikke gir mulighet til denne type garantier, har næringsministerens mulighet å endre dem. Og det er altså ikke bare Rødt som mener det. LO, NHO og Høyre i Porsgrunn sier det samme. Det såkalte garantiinstituttet GIEK gir allerede i dag liknende lånegarantier, men ikke til landbaserte prosjekter. Blant annet for skip og plattformer. GIEKs regelverk blir jevnlig tilpasset, sist i mai i år. Satt litt på spissen er det bare en mindre regelendring som skal til, så har Grenlandsområdet 500 nye arbeidsplasser. Det trengs i et område som ifølge NHO lokalt har mistet 2500 jobber de siste 13 årene.

Denne saken handler om noe mer enn kun Ineos. Det handler om hva slags politiske løsninger som trengs når vi skal bli mindre oljeavhengige og finne nye bein å stå på. Debatten om hvordan vi løser økende ledighet har avdekket et klart skille: Dagens regjering vil skape arbeidsplasser ved å forlenge oljealderen, mens Rødt og enkelte andre vil gjøre det ved å framskynde satsingen på andre næringer.

Med tanke på at vi ikke bare har en ledighetskrise å løse, men også en klimakrise, er det ingen tvil om hvilket alternativ som er mest framtidsrettet. Men om siste alternativ skal lykkes, må regjeringen stille opp for dem som vil investere i industriarbeidsplasser utenfor eiendom og offshore. Som direktør Bakke selv viser til: Overlates dette til markedet og bankene alene, blir det ikke noe av. Dessverre fører Høyre og Frp oss i en retning hvor vi får både økt ledighet, økte forskjeller og økte utslipp. Kanskje på tide å snu?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.