Regjeringen sier nei til fripris på bøker

Går for ny bokavtale, sier Knut Olav Åmås.

VIL HA BOKAVTALE: Knut Olav Åmås er statssekretær for den nye kulturministeren Thorild Widvey (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA BOKAVTALE: Knut Olav Åmås er statssekretær for den nye kulturministeren Thorild Widvey (H). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Fripris på bøker? Glem det. Det er beskjeden fra den ferske statssekretæren Knut Olav Åmås (H) i dagens Morgenbladet.

Den nye regjeringen har lenge vært klare på at de ikke vil videreføre bokloven, som ble vedtatt i Stortinget før sommeren. Dermed har mange spekulert i om de nå vil sørge for et fullstendig frislipp av bokprisene.

- Mot EU-regelverket
I flere år har det norske bokmarkedet blitt regulert av en bransjeavtale. Men EU er motstandere av slike bokavtaler, som de mener er konkurransevridende. Boklover tillater de imidlertid, siden de mener lovverket er et nasjonalt anliggende.

I et intervju med Dagbladet tidligere i høst, sa professor Tore Slaatta ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo at han var forundret over hvor lett Høyre har tatt på saken om bokavtale kontra boklov.

- Åtte, ni europeiske land har nå innført boklov. EU og EØS tillater ikke et brudd på konkurransereglene, som en bokavtale gjør. Den bryter med EUs indre marked, sa han.

- Fastpris nødvendig
Men til Morgenbladet sier Knut Olav Åmås at det ikke blir aktuelt å droppe avtalen om fastpris.

- Vi vil primært fremme en videreutvikling av dagens bokavtale. I den er en eller annen form for fastpris et nødvendig element, skriver han i en epost til avisa.

Han bekrefter også det som regjeringspartiene har sagt gjennom hele valgkampen - at de vil skrote bokloven. Det kan de gjøre fordi loven ikke formelt har trådt i kraft. Det kan den først gjøre når alle forskriftene er på plass, og de er ennå ikke ferdigskrevne.

På spørsmål om regjeringen med dette vil handle i strid med EUs konkurranselovgivning, sier Åmås at de ikke tolker regelverket slik.

- Disse temaene skal vi gå inn i nå. Vi vil selvfølgelig holde oss på den riktige siden av loven, sier han til Morgenbladet.