LEDER

Leder: Forsvarspolitikk

Regjeringen spiller farlig

 Det er reell fare for at forholdet til Russland vil bli forverret.

NY FORSVARSPOLITIKK: Ine Eriksen Søreide (H).
NY FORSVARSPOLITIKK: Ine Eriksen Søreide (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I samarbeid med amerikanske myndigheter jobber regjeringen for å stasjonere 300 amerikanske marinesoldater ved Værnes garnison i Trøndelag. Ifølge Adresseavisen skal soldatene tjenestegjøre ved basen på rotasjon. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier til NTB at dette er et amerikansk utspill, og at det pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge. Hun sier saken ikke ennå ikke har vært behandlet politisk i Forsvarsdepartementet, og vil derfor ikke gi flere detaljer nå. Likevel har Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, allerede gitt grønt lys for planene. Både Sp, SV og FrP har signalisert skepsis overfor initiativet.

Til nå har det vært norsk sikkerhetspolitikk å forby utplassering av kjernevåpen i Norge, begrense NATO-flygninger og militærøvelser i grenseområdene mot Russland og å avstå fra å opprette utenlandske baser på norsk jord. Det har vært – og er – debatt om hvor konsekvent basepolitikken har vært håndhevet, ikke minst fordi det finnes flere amerikanske etterretningsstasjoner i Norge. Likevel er det ingen tvil om at basepolitikken er en sentral del av den norske sikkerhetspolitiske doktrinen der avskrekking og beroligelse i forholdet til Sovjet/Russland er de to viktigste elementene.

Nøkkelordet når det gjelder utplassering av US Marines, er rotasjon. Soldatene skal altså oppholde seg i Norge i en definert periode, og siden bli omplassert i et annet land. Dette politiske fikenbladet lurer ingen. Det har liten betydning om soldater kommer og går – slik de alltid gjør – hvis USA får opprette fast, militær tilstedeværelse i Norge. En slik ordning vil være brudd på den basepolitikken som ble utformet allerede da Norge gikk med i NATO. Det er reell fare for at forholdet til Russland vil bli forverret.

Et slikt standpunkt bygger ikke på noen mistillit til NATO-medlemsskapet eller behovet for at allierte tropper øver i Norge. Derimot er det rimelig å se stasjonering av amerikanske marinesoldater som et ledd i regjeringens nye forsvarspolitikk. Regjeringen vil i den militære langtidsplanen satse på et offensivt, missilbasert forsvar, og bare utrede bakkestyrkenes rolle. Den har ikke råd til modernisering av hæren og heimevernet. I sitt fagmilitære råd sa forsvarssjefen at for lave investeringer ville medføre behov for å stasjonere allierte soldater i Norge. Nå kan vi være på vei dit. Regjeringen spiller høyt og farlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer