DEBATT

Regjeringen spiller ikke på lag mot fattigdommen

Kirkens Nødhjelp etterlyser en utviklingsminister som kan dirigere regjeringen i riktig retning.

LITE SAMSTEMT POLITIKK: Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener det er en del å ta tak i for regjeringen før lagspillet sitter som det skal. 
LITE SAMSTEMT POLITIKK: Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener det er en del å ta tak i for regjeringen før lagspillet sitter som det skal.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norges politikk for verdens fattigste er fortsatt lite samstemt og for sprikende. Og det er når Norge har noe å tape at innsatsen er dårligst.

I går lanserte Kirkens Nødhjelp en rapport der vi ser på hvor samstemt den norske utviklingspolitikken er. Det er tredje gang vi stiller spørsmålet: Bekjemper Norge verdens fattigdom på alle fronter? Dessverre, så er svaret fortsatt nei.

Norge er flinke til å fronte menneskerettigheter og gi bistand, noe som er viktig i kampen mot fattigdom. Men i tillegg må vi sørge for at all øvrig politikk trekker i samme retning. Da må vi blant annet stanse skattesnusk og lage strengere regler for våpenhandel. Og der er ikke Norge like flinke.

I vår rapport blir det tydelig at Norge leverer dårligere politikk når vi selv har noe å tape. Regler for våpeneksport er et slikt eksempel. For selv om vi har jobbet bra i FN for å få på plass Arms Trade Treaty – en internasjonal avtale som skal bidra til strengere regulering av salg av konvensjonelle våpen – så er ikke våre egne lover for eksport av forsvarsmateriell gode nok.

Med dagens lover kan norsk forsvarsmateriell havne i hendene til autoritære regimer. Og merkingen av norsk ammunisjon og militært materiell er fortsatt for dårlig til at vi kan avdekke om det havner i feil hender.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer