LITE SAMSTEMT POLITIKK: Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener det er en del å ta tak i for regjeringen før lagspillet sitter som det skal. 
LITE SAMSTEMT POLITIKK: Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener det er en del å ta tak i for regjeringen før lagspillet sitter som det skal. Vis mer

Regjeringen spiller ikke på lag mot fattigdommen

Kirkens Nødhjelp etterlyser en utviklingsminister som kan dirigere regjeringen i riktig retning.

Meninger

Norges politikk for verdens fattigste er fortsatt lite samstemt og for sprikende. Og det er når Norge har noe å tape at innsatsen er dårligst.

I går lanserte Kirkens Nødhjelp en rapport der vi ser på hvor samstemt den norske utviklingspolitikken er. Det er tredje gang vi stiller spørsmålet: Bekjemper Norge verdens fattigdom på alle fronter? Dessverre, så er svaret fortsatt nei.

Norge er flinke til å fronte menneskerettigheter og gi bistand, noe som er viktig i kampen mot fattigdom. Men i tillegg må vi sørge for at all øvrig politikk trekker i samme retning. Da må vi blant annet stanse skattesnusk og lage strengere regler for våpenhandel. Og der er ikke Norge like flinke.

I vår rapport blir det tydelig at Norge leverer dårligere politikk når vi selv har noe å tape. Regler for våpeneksport er et slikt eksempel. For selv om vi har jobbet bra i FN for å få på plass Arms Trade Treaty – en internasjonal avtale som skal bidra til strengere regulering av salg av konvensjonelle våpen – så er ikke våre egne lover for eksport av forsvarsmateriell gode nok.

Med dagens lover kan norsk forsvarsmateriell havne i hendene til autoritære regimer. Og merkingen av norsk ammunisjon og militært materiell er fortsatt for dårlig til at vi kan avdekke om det havner i feil hender.

Også i klimaspørsmål bidrar vi med å dra i riktig retning internasjonalt, men å gjennomføre gode nok klimatiltak på hjemmebane sitter lenger inne.

Noe av det mest avgjørende for å få til utvikling i fattige land er å vinne kampen mot skatteunndragelser. Og med Panama Papers godt i minne burde det nå være et perfekt tidspunkt for regjeringen å levere god politikk på et område hvor de fortsatt ikke får toppkarakter fra oss.

Problemet er enormt. Organisasjonen Global Financial Integrity anslår at kapitalflukt fører til at 10,5 trillioner kroner forsvinner ulovlig ut av utviklingsland hvert år. Mye av dette er penger som utviklingslandene og menneskene som bor der trenger sårt.

Vi har alt å vinne på å ta skattetyvene. Likevel venter vi fortsatt på en forbedring. Riktignok har Stortinget foreslått noen innstramminger, men regjeringen har så langt ikke fulgt opp.

Kirkens Nødhjelp forventer at regjeringen utvider sin land-for-land-rapportering – en ordning der alle selskaper må rapportere hva de tjener og hva de betaler i skatt i de landene de opererer. I dag er det bare selskaper som utvinner naturressurser som er underlagt denne rapporteringen. I tillegg er den innrapporterte informasjonen hemmelig, og kan derfor ikke brukes for å bekjempe skattesnusk.

Det er med andre ord en del å ta tak i for regjeringen før lagspillet sitter som det skal. Når vi nå legger fram vår tredje samstemthetsrapport vil vi ikke høre fagre ord, men vi vil se handling fra regjeringen, og fra flere departement. I tillegg etterlyser vi fortsatt en egen utviklingsminister som kan sette tonen i regjeringen slik at de ulike ministrene spiller på samme strenger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.