DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Regjeringen straffer de svakeste

Ved å kutte statsstøtten til livsviktige hjelpeapparater skapes det et skille, og jeg er redd likestillingspolitikken går i revers.

FIKK HJELP: Rania Al-Nahi har selv fått verdifull hjelp fra JURK. Nå reagerer hun på regieringens forslag til kutt i ordningen med blant annet fri rettshjelp. Foto: Privat
FIKK HJELP: Rania Al-Nahi har selv fått verdifull hjelp fra JURK. Nå reagerer hun på regieringens forslag til kutt i ordningen med blant annet fri rettshjelp. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En gang i tiden sto jeg på bar bakke på Holmlia i Oslo. Jeg sto ikke alene, jeg sto med mine tre barn. Heldigvis kommer jeg fra en ressurssterk familie som aldri snur ryggen til, og verdens snilleste eksmann til mine to eldste barn, så jeg kom meg raskt opp på bena over natten.

Noe av det første jeg gjorde var å kontakte JURK (juridisk rådgivning for kvinner) for å få gratis råd og veiledning i et ellers så rotete byråkrati og offentlige instanser. Terskelen for å kontakte advokat var ganske høy, for jeg visste ikke på stående fot hva mine rettigheter var. Hjelp, veiledning og en innføring fikk jeg fra JURK av en nydelig saksbehandler, og jeg kunne senke skuldrene og kontakte en advokat mens ballen rullet videre i systemet. Jeg var heldig, fordi jeg er en ressurssterk kvinne, men slik er det dessverre ikke for alle kvinner.

Når regjeringen foreslår kutt i fri rettshjelp, og deriblant JURK, straffes de svakeste, mest sårbare, og den jevne borger i samfunnet vårt. For det er verdifulle tiltak som kommer utsatte og verdifulle grupper til gode. De studentdrevne rettshjelptiltakene gir gratis rettshjelp til alle som ikke har råd eller krav på å benytte seg av de ordinære rettshjelpsordningene som allerede fins. Bare i fjor behandlet de frivillige hjelpetiltakene bortimot 20.000 saker. Det er penger spart for samfunnet satt opp i et enkelt mattestykke. Gi dem to kroner og få ti kroner i gevinst. Hvordan skal regjeringen gjøre opp for kuttene sine?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer