DEBATT

Debatt: Psykiatrien

Regjeringen svikter barna

Regjeringen har brutt Stortingets vedtak og sviktet barn og unge. De har lagt fram en Opptrappingsplan uten plan, uten opptrapping og uten penger. Hvor er det blitt av folkehelseministeren? Hvorfor nekter hun å uttale seg?

TRENGER HJELP: Det er folkehelseminister Sylvi Listhaugs ansvar å forebygge den sterke økningen i psykiske plager blant unge. Derfor har Psykologtidsskriftet og andre forsøkt å få henne i tale. Men hun skygger unna. Denne statsråden trenger hjelp – mye hjelp. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TRENGER HJELP: Det er folkehelseminister Sylvi Listhaugs ansvar å forebygge den sterke økningen i psykiske plager blant unge. Derfor har Psykologtidsskriftet og andre forsøkt å få henne i tale. Men hun skygger unna. Denne statsråden trenger hjelp – mye hjelp. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Økonomisk forpliktende. Våren 2016 vedtok Stortinget (vedtak 108.54 (2016–2017) og dokument 8:43 (2015–2016)) etter initiativ fra KrF og V, at regjeringen skulle legge fram en økonomisk forpliktende opptrappingsplan (OTP) for barn og unges psykiske helse. Planen skulle være helhetlig, gå på tvers av sektorer, omfatte individ og samfunn og inneholde både helsefremmende, sykdomsforebyggende og kurative tiltak. Først i høst, etter 3 ½ år, klarte Regjeringen å kvittere ut Stortingets vedtak (Prp. 121 S (2018-2019).

Nesten. For på veien fra Stortinget via Granavolden til regjeringen, ble ordet «økonomisk» borte. Med et pennestrøk ble Stortingets vedtak redusert fra å være økonomisk forpliktende til bare å være «forpliktende», dvs. til hult politikersnakk. For Regjeringen legger vel ikke fram saker for Stortinget som er uforpliktende?

Men slik ble det. Med proposisjonen fulgte knapt én frisk krone. Barneombudet kalte det et mageplask. Her manglet både plan og opptrapping. Proposisjonen var bare en liste over hva regjeringen hadde gjort før. Verken folkehelseministeren eller «sykehusministeren» ville stille i Dagsnytt 18. De sendte Høyres helsepolitiske talsperson som tappert forsøkte det umulige, å forsvare proposisjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer