Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen svikter på det mest grunnleggende - å sikre befolkningens trygghet

Det er stadig svikt når det gjelder oversikt, planer, gjennomføringskraft og bevilgninger.

FÅR KRITIKK: Regjeringen får kritikk av Riksrevisjonen for manglende beredskap. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Regjeringen får kritikk av Riksrevisjonen for manglende beredskap. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Terroraksjonene 22. juli 2011 fikk en rekke etterspill. Et av dem var behovet for en sterkere beredskap og bedre sikring av bygninger og andre installasjoner som har betydning ved kriser og krisehåndtering. Dette ble grundig påpekt i den såkalte Gjørv-rapporten som behandlet 22. juli, og ble siden fulgt opp av vedtak i Stortinget. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. De store løftene – og behovene – har vist seg å være vanskelige å oppfylle. Så vanskelige at Riksrevisjonen på ny kritiserer regjeringen for manglende beredskap og terrorsikring. I en ny undersøkelse heter det at objektsikringen ikke er bedret i tilstrekkelig grad siden Riksrevisjonens forrige undersøkelser i 2015.

Forrige gang Stortinget behandlet dette spørsmålet endte det med lekkasjer og forlis for regjeringens forsøk på hemmelighold. Hemmeligstemplingen av en rapport Riksrevisjonens hadde skreddersydd for offentlighet, fremsto som en dekkoperasjon og ren selvbeskyttelse. Den nye rapporten er heldigvis offentlig, så noe har regjeringen lært. Men innholdet er fremdeles lite gloriøst når det gjelder dens øvrige innsats.

Riksrevisjonen sier den «ser svært alvorlig på at verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har sørget for å bedre den permanente grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret, slik Stortinget forutsetter». Ved utgangen av 2017 hadde Forsvaret fortsatt ikke en helhetlig oversikt over tilstanden på grunnsikringen av skjermingsverdige objekter det har ansvar for. Med dagens planer vil sikringen først være tilfredsstillende ti år etter fristen som Stortinget har fastsatt. Ellers mangler Heimevernet stridsviktig materiell som ammunisjon, og kapasitet til å beskytte alle sivile og militære nøkkelobjekter det er pålagt. For å nevne noe.

Denne triste historien viser at det stadig er svikt når det gjelder oversikt, planer, gjennomføringskraft og bevilgninger. Mange forhold er bedret, og det pågår arbeid som trekker i riktig retning. Men helhetsbildet er nedslående. Det er kritikkverdig og politisk oppsiktsvekkende. Kritikkverdig fordi det handler om regjeringens aller viktigste oppgave: Å sikre befolkningens trygghet. Oppsiktsvekkende fordi den rød-grønne regjeringens svikt i beredskapen var en sentral årsak til at Høyre og FrP vant valget i 2013. Kløften mellom løfter og realiteter bare vokser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media