Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen tåkelegger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASYLPOLITIKK 2: Statssekretær Libe Rieber-Mohn mener at Høyre tar feil når vi sier at asylpolitikken er ute av kontroll, og det til tross for at prognosen for antall asylsøkere har endret seg fra ca 5000 til ca 15 000 uten at internasjonale forhold tilsier en slik endring.

Det er riktig at asylstrømmen varierer avhengig av internasjonale forhold. Men at Rieber-Mohn bruker tall fra 2002, dvs Erna Solbergs første år som statsråd, er interessant. Da Bondevik II-regjeringen overtok etter Stoltenberg I-regjeringen oktober 2001 var asylstrømmen også ute av kontroll. Det var grunnen til at vi måtte endre utlendingspolitikken. Blant tiltakene var informasjonsfilmer til aktuelle land, bortfall av regelen som tilsa at visse grupper fikk opphold dersom saksbehandlingen oversteg 15 måneder. Vi innførte hurtigprosedyre i asylsaker, aldersundersøkelser og sørget for norsk deltagelse i EURODAC (fingertrykkregister for asylsøkere). Et mottakssystem hvor vi skilte mellom asylsøkere med antatt begrunnede søknader og asylsøkere med antatt grunnløse søknader ble etablert. Vi arbeidet aktivt for å få returnert personer som ikke har lovlig opphold i Norge, og etablerte Politiets utlendingsenhet 1. januar 2004 for å styrke, effektivisere og samordne politiets innsats på utlendingsområdet. Dessuten gjeninnførte vi underholdskravet ved familiegjenforening med nærmeste familie der herboende har søkt asyl og fått opphold på humanitært grunnlag. For å nevne noe.

Høyres politikk bygger på at vi vil hjelpe folk i nød raskt, men sende ut de som ikke har rett til opphold raskt. Mye tyder på at det blir vår jobb å rydde opp igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!