Regjeringen tar for lett på TISA

En så viktig handelsavtale krever en opplyst offentlig debatt, der all informasjon legges på bordet.

 UKLART: Utenriksminister Børge Brende avfeier i en kommentar i Dagbladet at TISA-avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper, skriver Manifest Tankesmie. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
UKLART: Utenriksminister Børge Brende avfeier i en kommentar i Dagbladet at TISA-avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper, skriver Manifest Tankesmie. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer
Meninger

Et av Børge Brendes viktigste argumenter i svaret på vår kronikk om TISA, er at avtalen vil føre til flere norske arbeidsplasser. Tidligere har Brende trukket fram telekom som en norsk næring som vil nyte godt av TISA, men hvor mange norske arbeidsplasser blir det av at Telenor blir en enda større aktør i utlandet? På tross av at Telenor har vokst til et internasjonalt konsern med 33.000 ansatte verden over, mistet 450 av rundt 4000 Telenor-ansatte jobben i Norge i fjor.

Brende nevner at Norge allerede har forpliktet høyere utdanning til handelsavtalen GATS. Intensjonen med TISA er imidlertid at den skal gå lenger enn GATS når det gjelder hvor dyptgripende reglene går, og hvor vanskelig det er å ombestemme seg på et seinere tidspunkt. Mens det i GATS er mulig å trekke tilbake forpliktelser man tidligere har gjort, ser det ikke ut til at det blir mulig i TISA.

Videre avfeier Brende at avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper. Gjør den det, mener mange handelseksperter at dette vil kunne sette en stopper for framtidig rekommunalisering av tjenester.

«Norske politikere sin rett til å regulere helse, miljø og sikkerhet, forbrukerbeskyttelse og arbeidstakerrettigheter, på ikke-diskriminerende vis, er urokkelig», skriver Brende. Det er fremdeles uklart hvordan «på ikke-diskriminerende vis» vil bli tolket. Avtaleteksten kan hindre enhver regulering som anses som «unødvendig». Hva som oppleves som nødvendig blir det ikke opp til hvert enkelt land å avgjøre, men vil bli avgjort av en egen domstol, som vi ennå ikke vet hvordan vil se ut.

Etter en grundig utredning av konsekvensene, har Uruguay valgt å trekke seg fra TISA. Vi mener det vil være uansvarlig å inngå en slik avtale uten å gjøre en tilsvarende grundig vurdering. En så viktig avtale som TISA krever en opplyst offentlig debatt, der all informasjon legges på bordet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.