Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Kutter i fri rettshjelp

Regjeringen tar hjelpen fra de aller svakeste og mest maktesløse

Dagbladet mener: Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp.

STRUPER HJELP: I statsbudsjettet kutter regeringen i tilskudd til organisasjoner de ikke liker. Verst går det ut over fri rettshjelp. Dagbladet mener Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp, her ved justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRUPER HJELP: I statsbudsjettet kutter regeringen i tilskudd til organisasjoner de ikke liker. Verst går det ut over fri rettshjelp. Dagbladet mener Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp, her ved justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke i år har regjeringen måttet gjøre tøffe prioriteringer i et oljesmurt statsbudsjett. Når det blir ramaskrik av at subsidierte luksusbiler får en mindre avgiftsøkning, er det gode tider for svært mange her i landet. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har derimot kuttet så det virkelig svir i tilskudd til organisasjoner som yter fri rettshjelp og annen bistand til noen av samfunnets mest utsatte grupper. Posten for spesielle rettshjelptiltak reduseres med 15 millioner kroner, som er en dråpe blant milliarder, men et dramatisk tilbakeslag for dem det gjelder. Det rammer i første rekke rusmisbrukere, asylsøkere og voldsutsatte kvinner og barn. Det er de maktesløse og svakeste som mister kronene fra de rikes bord.

Det er vanskelig å fatte hva regjeringen mener med å strupe frie rettshjelptiltak som fyller et dokumentert behov og nyter høy anerkjennelse. De er ikke bare et viktig supplement til offentlige ordninger, men et lavterskeltilbud som styrker rettssikkerheten og tilliten til rettssystemet blant de mest rettsløse av oss. Om noe burde ordningene få økt støtte. I stedet forteller Gatejuristen at man blir nødt til å legge ned deler av virksomheten, som «Barnas Jurist» og «Gatas Økonom».

Den politiske ledelsen i Justisdepartementet har de siste åra vært misfornøyd med organisasjoner som Jussbuss og den prisbelønte Juridisk rådgiving for kvinner (Jurk). Tidligere justisminister Anders Anundsen prøvde å kneble dem ved å fjerne støtten til det rettspolitiske arbeidet. Det er en form for maktovergrep slike organisasjoner er til for å begrense, men det er vanskelig uten penger. Regjeringens råkjør i asylpolitikken har for lengst gått på rettssikkerheten løs. Ved å kutte i det begrensete rettshjelptilbudet for denne gruppa, gjør regjeringen det enda lettere for seg. Enig eller uenig med håndhevingen på området, så er det i praksis i ferd med å bli lovløst. Sakene vi til slutt får høre om gjennom pressen, er bare de mest graverende. De aller fleste går under radaren.

Kuttene i fri rettshjelptiltak føyer seg inn i et bekymringsfullt mønster. Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp, som bruker tvilsomme metoder for å omgå og parkere sine kritikere. Forhåpentlig sørger Venstre og Krf for å rette opp regjeringens feil, skjønt det er mulig Venstre er mer bekymret for Tesla enn for rettsstaten om dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!