LEDER

Kutter i fri rettshjelp

Regjeringen tar hjelpen fra de aller svakeste og mest maktesløse

Dagbladet mener: Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp.

STRUPER HJELP: I statsbudsjettet kutter regeringen i tilskudd til organisasjoner de ikke liker. Verst går det ut over fri rettshjelp. Dagbladet mener Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp, her ved justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRUPER HJELP: I statsbudsjettet kutter regeringen i tilskudd til organisasjoner de ikke liker. Verst går det ut over fri rettshjelp. Dagbladet mener Justisdepartementet har hatt en uheldig utvikling under Frp, her ved justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Heller ikke i år har regjeringen måttet gjøre tøffe prioriteringer i et oljesmurt statsbudsjett. Når det blir ramaskrik av at subsidierte luksusbiler får en mindre avgiftsøkning, er det gode tider for svært mange her i landet. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har derimot kuttet så det virkelig svir i tilskudd til organisasjoner som yter fri rettshjelp og annen bistand til noen av samfunnets mest utsatte grupper. Posten for spesielle rettshjelptiltak reduseres med 15 millioner kroner, som er en dråpe blant milliarder, men et dramatisk tilbakeslag for dem det gjelder. Det rammer i første rekke rusmisbrukere, asylsøkere og voldsutsatte kvinner og barn. Det er de maktesløse og svakeste som mister kronene fra de rikes bord.

Det er vanskelig å fatte hva regjeringen mener med å strupe frie rettshjelptiltak som fyller et dokumentert behov og nyter høy anerkjennelse. De er ikke bare et viktig supplement til offentlige ordninger, men et lavterskeltilbud som styrker rettssikkerheten og tilliten til rettssystemet blant de mest rettsløse av oss. Om noe burde ordningene få økt støtte. I stedet forteller Gatejuristen at man blir nødt til å legge ned deler av virksomheten, som «Barnas Jurist» og «Gatas Økonom».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer