DEBATT

Debatt: Menneskehandel

Regjeringen tilrettelegger for menneskehandel med barn

Det ligger et tungt mørke over landet vårt i en adventstid som skal være fylt med lys, medmenneskelighet og hygge. 

 NY HANDLINGSPLAN: Regjeringens nye handlingsplan mot menneskehandel uttrykker at arbeid mot menneskehandel med barn skal prioriteres spesielt. Foto:  Stein J. Bjørge / Aftenposten /  NTB Scanpix 
 NY HANDLINGSPLAN: Regjeringens nye handlingsplan mot menneskehandel uttrykker at arbeid mot menneskehandel med barn skal prioriteres spesielt. Foto:  Stein J. Bjørge / Aftenposten /  NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Enslige mindreårige barn fengsles og sendes ut av landet. Mange har skreket, kommentert og debattert. Organisasjoner, advokater og fagfolk med sterk barnefaglig kompetanse er blant dem som kjemper mot denne uverdige behandlingen av barna. Regjeringen lytter ikke. Det er stille. De bruker den sterkt omstridte alderstestingen som et våpen mot en ekstremt sårbar gruppe.

FREETHEM NORGE: Jeanette 
Kalmar Frøvik.
FREETHEM NORGE: Jeanette Kalmar Frøvik. Vis mer

30. november lanserte regjeringen endelig en ny handlingsplan mot menneskehandel. Handlingsplanen uttrykker at arbeid mot menneskehandel med barn skal prioriteres spesielt. Den peker på at enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner fra mottak og omsorgssentre er spesielt utsatt for å bli offer for menneskehandel. Samtidig fører regjeringen en politikk som øker sårbarheten dramatisk til den samme gruppa de skriver de ønsker å hjelpe.

FREETHEM NORGE: Ragnhild Lindahl Torstensen.
FREETHEM NORGE: Ragnhild Lindahl Torstensen. Vis mer

Hittil i år viser tall fra UDI at om lag 112 mindreårige har forsvunnet fra mottak og omsorgssentre. Dette representerer en økning fra i fjor, da totalt 73 enslige mindreårige forsvant. Nylig synliggjorde Dagbladet at mange mindreårige afghanere er livredde og flykter fra mottakene i frykt for å være de neste som hentes midt på natta og deporteres ut av landet. Det betyr at forsvinningstallet allerede er godt forbi 112. Det er ingen tvil om at regjeringens politikk er hovedårsaken til det økte antallet forsvinninger, en politikk som jager disse barna rett inn i armene til kriminelle bakpersoner.

Flere av FNs nye bærekraftsmål handler om å bekjempe menneskehandel med barn. Som leder i FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene, har Erna Solberg et særegent ansvar i at Norge skal lede an og være et forbilde i forhold til å ta bærekraftsmålene på alvor. Regjeringen har selv uttalt at det skal være en sterk satsing mot å jobbe for å nå bærekraftsmålene. Hvis regjeringen ønsker å ivareta legitimitet i det internasjonale samarbeidet, så kreves det samsvar mellom ord og handling. Dagens praksis og omsorgsforsømmelse i møte med asylbarn står i sterk kontrast til de intensjonene som regjeringen framhever som viktige.

Det må gjøres store endringer i måten enslige mindreårige asylsøkere behandles på. En avvikling av den medisinske alderstesten er i første rekke nødvendig, da denne mangler troverdighet og omtales som uegnet av flertallet i det medisinske fagmiljøet, deriblant Ullevål sykehus, Norsk barnelegeforening, Legeforeningen og Legeforeningens Råd for legeetikk. Det er uholdbart at UDI benytter seg av denne omstridte alderstestingen, som bare støttes og utføres av én pensjonert barnelege – Jens Grøgaard i sitt privateide Barnesak AS – og at Grøgaard attpåtil tjener flere millioner kroner årlig på å utføre testingen.

Freethem Norge krever derfor at regjeringen setter en stopper for denne praksisen, som tilrettelegger for utnyttelse og ødelegger barneliv. Bare slik kan Norge ta på alvor de uttalte målsettingene i den nye handlingsplanen mot menneskehandel om å forhindre menneskehandel med barn, og bare slik kan Norge stå fram som en pådriver i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer