DEBATT

Debatt: Privatisering av norsk næringsliv

Regjeringen vet ikke hva som er best for morgendagens Norge

Ved gjentatte anledninger har Høyre og Frp kjempet for å selge og privatisere fellesskapets verdier. Det kan ikke Arbeiderpartiet akseptere.

I norske hender: Vi må ikke sette oss i en situasjon hvor vi mister kontrollen over fiskeressursene. Fisken er en evigvarende norsk ressurs og det bør den fortsette å være, skriver Knut Storberget. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
I norske hender: Vi må ikke sette oss i en situasjon hvor vi mister kontrollen over fiskeressursene. Fisken er en evigvarende norsk ressurs og det bør den fortsette å være, skriver Knut Storberget. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Norge har det vært en suksess at vi eier vann, skog og fisk sammen. Det har gitt oss viktige arbeidsplasser og store verdier som har bygget opp det velferdssamfunnet vi kjenner. Slik vil vi at det skal fortsette å være. Derfor vil Arbeiderpartiet sette en stopper for Høyre og Fremskrittspartiets forslag om salg av Norge.

Under Høyre/Frp-regjeringen har vi sett at presset på å privatisere og selge våre naturressurser øker kraftig. Selv om samarbeidspartiene i Stortinget har bremset ned og stoppet enkelte av forslagene, vet vi at de to regjeringspartiene ivrer for videre utsalg av våre felles ressurser.

Konsesjonsloven i landbruket er også under angrep. Dette er sentral lovgivning som legger grunnlaget for hva slags type eierskap vi har til jord og skog her i landet, og hva som skal styre dette eierskapet. For Arbeiderpartiet er det viktig å sikre at vi også i framtida skal ha selveiende bønder, som sikrer bosetting og lokal forankret skogsbruk og matproduksjon.

Før forrige valg foreslo Nikolai Astrup i Høyres programkomité å selge vannkraften ved å fjerne hjemfallsretten. Nå foreslår Høyres programkomité å delprivatisere Statkraft. De vil sette arvesølvet på spill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer