Regjeringen vil kjøpe inn dataspill for to millioner

Vil ha norske spill ut til bibliotekene.

SPILLER SAMMEN: 10-åringene Hassan og Mustafa møttes i fjor på Holmlia bibliotek for å spille - med kulturminister Anniken Huitfeldt som tilskuer. Nå vil regjeringen bruke to millioner kroner for å kjøpe inn spill til bibliotekene. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
SPILLER SAMMEN: 10-åringene Hassan og Mustafa møttes i fjor på Holmlia bibliotek for å spille - med kulturminister Anniken Huitfeldt som tilskuer. Nå vil regjeringen bruke to millioner kroner for å kjøpe inn spill til bibliotekene. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer

|||Tidligere kulturminister Trond Giske foreslo i den såkalte spillmeldingen (St.meld. nr. 23, 2008-2009) at det skulle opprettes en egen innkjøpsordning for dataspill til norske bibliotek.

Regjeringen foreslår nå i statsbudsjettet å bevilge to millioner kroner til innføringen av en slik ordning fra 2011.

I forslaget vektlegges det at «dataspill er blitt et sentralt kulturuttrykk, som er en viktig del av særlig barn og unges kultur- og mediehverdag».

Det er spesielt de norske spillene som vil vektlegges i innkjøpsordningen:

- Markedet domineres i dag av utenlandske spill. Det er derfor behov for å sikre barn og unge tilgang til alternative produksjoner med norsk språk og innhold.

Allerede i fjor vinter startet arbeidet med innkjøp av spill til norske biblioteker. I anledning den første nasjonale spilldagen, arrangert av 50 norske biblioteker, ga regjeringen 260.000 kroner til innkjøp av spill til bibliotekene.

- Dette er en viktig og naturlig del av bibliotekenes utvikling. Det ble ramaskrik da film og tegneserier skulle lånes ut, men nå er jo det naturlige deler av utvalget. Og der bør også dataspill høre med, sa kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet den gang.

- Dette er veldig positivt, det er noe vi har kjempet for i mange år. Jeg håper det blir bra for norske barn å få tilgang til norske spill, for denne måten. I tillegg er det enda en liten aksept av spill som kultur, sier styremedlem Jørgen Tharaldsen i produsentforeningen - som også innbefatter norske spillprodusenter.