<strong>REHABILITERES:</strong> Etter årevis med forfall lover kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at Nationaltheatret skal rehabiliteres for 1,9 milliarder kroner. Fredag hadde hun møte med Anne Enger, styreleder ved Nationaltheatret (t.h). FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REHABILITERES: Etter årevis med forfall lover kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at Nationaltheatret skal rehabiliteres for 1,9 milliarder kroner. Fredag hadde hun møte med Anne Enger, styreleder ved Nationaltheatret (t.h). FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Forfall ved Nationaltheatret:

Regjeringen vil rehabilitere Nationaltheatret for 1,9 milliarder kroner

- Dette er det største som har skjedd i Nationaltheatrets historie siden åpningen, sier teatersjefen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter et møte med Nationaltheatret i dag offentliggjorde kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at regjeringen har valgt løsning for rehabilitering av Nationaltheatret.

Regjeringen sier de vil prioritere nødvendig rehabilitering av bygningen og omfattende oppgradering av hovedscenen.

Det er beregnet at prosjektet vil koste 1,9 milliarder kroner.

Anne Enger, styreleder ved Nationaltheatret, er svært glad for at de nå endelig kommer i gang med rehabiliteringen.

- Det er et gjennombrudd at vi nå får penger til å komme i gang med dette. Statsråden skal ha stor honnør for det, sier Enger til Dagbladet.

Krisesikring

Nationaltheatret har forfalt i flere tiår. Nå er forfallet så stort at deler av fasaden er pakket inn i sponplater og plast for å unngå at deler av muren faller ned og skader forbipasserende. Teatret har også store sprekker i både gulv og tak.

- Det som er viktig for oss nå er å komme i gang. Det er jo krise her. Etter nyttår har vi krisesikret deler av fasaden mot Stortingsgata, og vi kommer også til å måtte gjøre det med kuppelen, både innvendig og utvendig, sier Enger.

Hun legger til at styret også har ambisjoner utover det regjeringen lover penger til, og at dette også er noe de vil jobbe videre med.

- Dette alternativet som regjeringen går for er tilpasset en større utvikling. Det går på at hovedscenen er tilpasset en teaterutvikling i et 50-årsperspektiv, slik at kunsten kan blomstre her, sier Enger.

- Største dagen siden åpningen

Hanne Tømta, teatersjef for Nationaltheatret, jubler også.

- Dette er det største som har skjedd i Nationaltheatrets historie siden det åpnet!, sier hun til Dagbladet.

Hun forklarer at Helleland er den femte kulturministeren hun har forklart hvor alvorlig situasjonen ved teatret er.

- Det er bred politisk enighet om at man må gjøre noe. Men når det ikke er gjort noe vesentlig siden teatret åpnet, skjønner alle at det kommer til å koste mye penger, og derfor har de kanskje dyttet det foran seg. Vi er veldig takknemlige i dag, sier Tømta.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier i en pressemelding at Nationaltheatret har en unik posisjon i norsk og internasjonalt kulturliv.

- Det ærverdige bygget skal ivareta viktig kulturhistorie, samtidig som det skal være et funksjonelt teater som gir publikum gode opplevelser og de ansatte gode arbeidsvilkår. Regjeringen tar nå grep for å bevare vår viktige kulturarv og vil gå i gang med rehabiliteringsprosessen, sier Helleland.

Oppgraderer hovedscenen

Helleland legger til at en rik kulturnasjon som Norge ikke kan la et av landets flotteste kulturhistoriske bygg fortsette å forfalle.

- Nå har regjeringen valgt en løsning som prioriterer å gjøre hovedscenen fullt funksjonell og oppgradert for fremtidens behov for sceneteknologi. Gjennom rehabilitering sikrer vi at en av våre nasjonale scener og hele landets teater blir ivaretatt på en god måte, sier Helleland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer