KOMMENTARER

Det norske myntverket:

Regjeringen vil slutte å lage disse

Norges nest eldste nålevende bedrift står i fare for å måtte nedlegges.

STOPP: Det Norske Myntverket på Kongsberg mister produksjonen av spesialmynter etter oppdrag fra regjeringen. Foto: NTB Scanpix
STOPP: Det Norske Myntverket på Kongsberg mister produksjonen av spesialmynter etter oppdrag fra regjeringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En liten notis i morgenavisa setter en støkk i meg: Finansdepartementet ønsker å fjerne minnemynter i edelt metall fra ny sentralbanklov. Det betyr at Det Norske Myntverket på Kongsberg mister produksjonen av spesialmynter etter oppdrag fra regjeringen.

Du vil naturligvis spørre: Er det så farlig da?

Nei, selvfølgelig ikke om man er historieløs. Det kan rett nok bety at et 20-tall ansatte mister jobben. Men verre er det at en institusjon med historie tilbake til sist på 1600-tallet vil stå i fare for å måtte nedlegges. I et land der det gamle stadig står utsatt til, er en 400-årig tradisjon langt viktigere enn Sylvi Listhaugs «vafler, brunost og barne-TV» som norske kulturverdier.

«Mynta» på Kongsberg har levd et liv på kanten av stupet siden den forrige konservative regjeringen i 2004 privatiserte Den Kongelige Mynt i kjølvannet av den nyliberale raptus som rammet vårt land på 1990-tallet. Som privateid bedrift skulle den konkurrere på det internasjonale markedet om oppdraget med å lage de norske skillemyntene. Takket være stor innsats fra ledelse og tilsatte, greide de å vinne anbudet i 2009. Men det har ikke vært lett å måle seg mot myntbedrifter ute i verden som har statlig beskyttelse og subsidier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer