Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil straffe nordmenn som strømmer film som er ulovlig lagt ut på nett

Nytt lovforslag.

STRAFFBART: Hvis regjeringens forslag til ny åndsverkslov blir vedtatt, kan nordmenn bli straffet for å strømme filmer og TV-serier som åpenbart er lagt ut på internett ulovlig. Bildet er fra filmen «Batman v Superman: Dawn of Justice». FOTO: Filmweb
STRAFFBART: Hvis regjeringens forslag til ny åndsverkslov blir vedtatt, kan nordmenn bli straffet for å strømme filmer og TV-serier som åpenbart er lagt ut på internett ulovlig. Bildet er fra filmen «Batman v Superman: Dawn of Justice». FOTO: Filmweb Vis mer

(Dagbladet): I dag kom regjeringen med sitt forslag til ny åndsverkslov. Her foreslår de blant annet at det skal bli ulovlig å strømme film som er ulovlig lagt ut på internett.

Slik loven er i dag, er det ulovlig å laste ned film og annet innhold som er lagt ut på internett, uten rettighetshavernes samtykke. Det har vært uklart om strømming av innhold som er ulovlig publisert, også er straffbart.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, forklarer at det nye lovforslaget sånn sett er en klargjøring.

- Det som er viktig, er hvordan man følger opp dette. I dag har vi en situasjon hvor et advokatselskap delvis omgår personvernet og har sendt brev som fremstår som trusler, til personer de tror har strømmet ulovlig. Det er viktig at dette ikke går utover personvernet, sier Waterhouse.

Kriterier for straff

Han sikter til at advokatfirmaet Njord Law Firm tidligere i år har sendt ut betalingskrav i posten til tusener av nordmenn for ulovlig nedlasting av filmen «London has fallen». Nasjonal kommunikasjons-myndighet har bekreftet at utlevering av norske IP-adresser i denne saken er blitt godkjent. Kravet fra advokatfirmaet var: Betal 2.700 kroner for ulovlig nedlastning, eller risiker å bli dratt for retten. Forbrukerrådet var raskt ute og rådet folk til ikke å betale, og kalte det «trusselbrev».

I forslaget til den nye loven er det satt to kriterier for at man skal kunne straffes for å strømme innhold som er lagt ulovlig ut på internett. Det må være åpenbart at materialet er ulovlig lagt ut, og bruk av den ulovlige kilden må være egnet til å skade rettighetshavernes økonomiske interesser i vesentlig grad.

Waterhouse mener det er viktig at tersklene er høye, for hva som defineres som at noe «åpenbart» er ulovlig lagt ut, og hva som defineres som å skade rettighetshavernes økonomiske interesser.

- Mest sannsynlig i saken med Njord Law Firm, var det ikke opplagt ulovlig. Man må passe på at du som forbruker ikke skal straffes, hvis du er i god tro. Vi er opptatt av at man skal ta de som har gjort noe galt, men det handler om å balansere tiltakene mot skaden som er gjort, sier Waterhouse.

Rett til personvern

I innledningen til proposisjonen skriver Kulturdepartementet at «Straff og erstatning bare kan ilegges ved forsettlig overtredelse av bestemmelsen. De strenge vilkårene som kreves før bestemmelsen kan komme til anvendelse, sikrer at bestemmelsen ikke kommer i strid med ytrings- og informasjonsfriheten»

Waterhouse mener det også er særlig vikitig å få en god balansegang mellom muligheten til å straffe internettbrukere, og retten til personvern.

- Det er helt opplagt et problem allerede. Det har saken om Njord Law Firm vist med all tydelighet. Her er det på tynt grunnlag delt ut informasjon om privatpersoner, til en aktør som har som mål å drive inn penger og tvinge forbrukere til forlik, sier han.

Ifølge Kulturdepartementet videreføres hovedregelen om at hver enkelt person som bruker internett, ikke skal ha noe ansvar etter åndsverkloven, selv om materialet han eller hun ser på er ulovlig lagt ut. Forbudet mot strømming er et unntak fra denne regelen.