Planlagt 22. juli-minnesmerke ved Utøya kan forkastes

Regjeringen vurderer å forkaste omstridt 22. juli-minnesmerke, men ønsker ikke å flytte det

Beboerne i området godtar ikke forslaget til kommunalminister Jan Tore Sanner.

FORSLAGET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
FORSLAGET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen vurderer å bytte ut det omstridte 22. juli-minnesmerket som er planlagt på Sørbråten ved Utøya med et annet, melder NRK.

- Vi ønsker å unngå en opprivende rettssak som vil være svært belastende for mange. Det er bakgrunnen for at vi har bedt regjeringsadvokaten om å se på muligheten for en forliksforhandling. I og med at naboenes reaksjon var knyttet til minnesmerket, har vi åpnet for at vi kan finne et annet minnesmerke enn det som opprinnelig var tenkt, sier kommunalminister Jan Tore Sanner til NRK.

Samme sted

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter massive protester fra beboerne i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Minnestedet skal skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skal fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

Men i dag forteller altså kommunalminister Jan Tore Sanner at regjeringen kan gå med på å forkaste forslaget til den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, men de foreslår imidlertid ikke å flytte plasseringen, slik motstanderne ønsker.

- Kan ikke aksepteres

I en epost til Dagbladet skriver naboene at deres søksmål dreier seg om selve plasseringen – ikke kunstverket.

- Det er plasseringen på Sørbråten og Utstranda vi hele tiden har kommunisert vi ikke kan akseptere. Staten velger å stå på å plassere et minnested for 22. juli og Utøya midt i området der redningsmenn bor og lever og forsøker å ta hverdagen tilbake, skriver Anne-Gry Ruud i Velforeningen som har stevnet staten.

Positiv retning

Hun trekker fram at plasseringen er en belastning understøttes også av NKVTS sin psykosomatiske undersøkelse gjennomført i nabolaget på Utstranda – en undersøkelse kommunaldepartementet har bestilt, men ikke valgt å ta hensyn til inn i sine beslutninger.

- Vi er glad for å se at Staten er i bevegelse i positiv retning – men vi kan dessverre ikke godta et forlik som ikke endrer hele plasseringen av minnestedet og tar det vekk fra Utstranda.

Tidligere har det omstridte prosjektet til kunstneren Jonas Dahlberg blitt anklaget for plagiat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer