Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Religionsfrihet:

Regjeringen, ytterliggående sekularisme og homofili

En sekulær stat garanterer ikke for livsynspluralisme.

SEKULÆR: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Sveinung Rotevatn (V) møtte torsdag forrige uke Knut Arild Hareide (KrF) i Politisk kvarter, om Hareides kritikk av regjeringen for å utelate en henvisning til den kristne kulturarven i sitt verdigrunnlag. Artikkelforfatteren spør hvordan Rotevatns argumentasjon går i hop med partifelle Carl-Erik Grimstads i Dagsnytt 18 senere på dag. Foto: Eirik Kopperud Edh
SEKULÆR: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Sveinung Rotevatn (V) møtte torsdag forrige uke Knut Arild Hareide (KrF) i Politisk kvarter, om Hareides kritikk av regjeringen for å utelate en henvisning til den kristne kulturarven i sitt verdigrunnlag. Artikkelforfatteren spør hvordan Rotevatns argumentasjon går i hop med partifelle Carl-Erik Grimstads i Dagsnytt 18 senere på dag. Foto: Eirik Kopperud Edh Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag 25. møttes Sveinung Rotevatn (V) og Knut Arild Hareide (KrF) i Politisk kvarter, om Hareides kritikk av regjeringen for å utelate en henvisning til den kristne kulturarven i sitt verdigrunnlag. Rotevatn synes ikke dette hører hjemme i en regjering som skal være «for alle».

Det har derimot falt ham tungt for brystet at Hareide kaller regjeringen for «ytterliggående sekulær». Rotevatn viser til regjeringens formulering om at den «legger til grunn at den enkeltes livssyn er et personlig anliggende og at staten verken skal diskriminere eller favorisere livssyn.»

Senere på dagen deltar Rotevatns partifelle Carl-Erik Grimstad på Dagsnytt 18 i forbindelse med at en rektor ved Gjennestad Videregående skole har sagt opp fordi hans kommende homofile ekteskapsinngåelse kommer i konflikt med skolens verdidokument.

Grimstad mener det ikke kan være lov for kristne friskoler å stille denne type samlivskrav for rektorer. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner er enig. Grimstad sier blant annet: «Denne tolkningen av Bibelen er en temmelig sær tolkning. Og Matteus som en her henviser til, er ikke i samsvar med norsk lov».

Den som er ytterliggående gir ikke rom for annerledes tenkende. Den kristne kirke har i 2000 år ment at seksualiteten hører hjemme i det monogame ekteskapet mellom mann og kvinne. De aller fleste kristne i verden i dag fastholder dette som et sentralt element i deres etiske forståelse – selv om de i den vestlige verden i økende grad er en minoritet.

Grimstad ser ut til å stille seg uforstående til kristnes rett til selv å definere egen tro og praksis på egne skoler. Hvordan harmonerer dette med Rotevatns uttalelse om at staten ikke skal legge seg opp i den enkeltes livssyn?

Mulig Hareide ikke tok for sterkt i likevel?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!