Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Regjeringens ansvar

Regjeringen har sviktet grovt i mottaket av nyankomne flyktninger. Den ser ikke engang ut til å ha prøvd å gjøre jobben sin.

Rune Berglund Steen. Pressefoto: Antirasistisk Senter
Rune Berglund Steen. Pressefoto: Antirasistisk Senter Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har en justisminister som prioriterer å bruke penger på retur, men ikke på å ta imot desperate mennesker på forsvarlig vis. I årets statsbudsjett fikk Politiets utlendingsenhet en økning på 150 millioner kroner. Dette var først og fremst til returarbeid, blant annet med hele 70 nye stillinger som transportledsagere bare i år.

Samtidig har de omfattende problemene med registreringen av nyankomne asylsøkere på Tøyen vært under oppseiling hele året.

De frivillige gjør en fantastisk innsats med å fylle tomrommet der regjeringen har vanskjøttet sitt ansvar.

Det er imidlertid først og fremst statens oppgave å sørge for at systemet har gode rutiner og en viss ekstrakapasitet, spesielt med tanke på å sikre de mest grunnleggende behovene.

Det betyr også at de må begynne å forberede seg logistisk på høyere ankomster når de ser en utvikling som den vi har opplevd sørover i Europa.

Jeg har aldri opplevd tidligere at systemet for å ta folk imot har sviktet så sterkt, i den grad at man har vært avhengig av private initiativ for at sultne mennesker skal få mat, og slitne mennesker et sted å sove.

Tvert om har jeg flere ganger opplevd at utlendingsmyndighetene langt bedre har evnet å kaste seg rundt enn tilfellet har vært nå. Men det handler selvsagt også om hvilke ressurser regjeringen stiller til disposisjon for dem.

Resultatet er at asylsøkerne har møtt et kaos de burde vært spart for. Hadde det ikke vært for de frivillige, ville det vært enda verre. Men la oss huske dette: De frivilliges omsorg trer inn der regjeringen, med FrP i ansvarlig posisjon, ikke har brydd seg om å ta grep.

Petter Stordalen har gitt et annet eksempel på menneskelig anstendighet der staten har skydd sitt ansvar. Selvsagt har staten enhver anledning til å skaffe husly selv - men da blir det mindre penger å bruke på retur.

Regjeringen etterlater et inntrykk av at det å kaste folk ut er deres prioriterte oppgave, mens å ta imot krigsflyktninger på en god måte, der trengs det dugnad på alle plan. Uten adekvat innsats fra regjeringen risikerer vi at de økte ankomstene vil slå som en voldsom bølge gjennom asylsystemet i lang tid framover.

Konsekvensene vil være sprengt kapasitet, store forsinkelser i saksbehandlingen og generelt en dårlig ivaretakelse av asylsøkernes velferd og rettigheter. Det er på høy tid at regjeringen blir med på dugnaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!