DEBATT

Debatt: Velferd

Regjeringens byråkratiske it-politikk står i veien

Digitalisering kan gi styrket personvern og bedre tjenester til alle.

UKJENT: Tilbud om gratis barnehageplass blir ikke brukt fordI foreldrene ikke vet om det. Digitalisering gjør det mulig for oss å slippe å søke om noe vi har rett på, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
UKJENT: Tilbud om gratis barnehageplass blir ikke brukt fordI foreldrene ikke vet om det. Digitalisering gjør det mulig for oss å slippe å søke om noe vi har rett på, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barn av foreldre med lave inntekter skal få mulighet til å gå i barnehage. Takket være manglende informasjon og tunge søknadsprosesser får likevel mange foreldre ikke rabatten de har krav på. Dette kan løses, men regjeringens byråkratiske it-politikk står i veien.

I regjeringens forslag til statsbudsjett kunne vi lese at foreldrene til over 17.000 barn som kunne fått billig eller gratis barnehage i fjor ikke benyttet seg av tilbudet. Hvorfor? Blant annet fordi det er vanskelig å søke og foreldrene ikke får høre om rabatten. Dette illustrerer en grunnleggende utfordring ved inntektsbaserte velferdsordninger. Vi lager ordninger som skal skape mindre forskjeller, men ordningen i seg selv er null verdt hvis målgruppa ikke klarer å bruke den. Det eneste vi skaper da er mindre tillit til det offentlige.

Digitalisering gjør det mulig for oss å slippe å søke om noe vi har rett på, og offentlig sektor slipper å spørre innbyggeren på nytt om noe de allerede har svart på. På bankområdet har myndighetene fått til dette. Lånesøkere kan samtykke til at banken henter inntektsopplysninger rett fra Skatteetaten, istedenfor at de selv må taste inn tallene og laste opp dokumentasjon når de søker om boliglån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer