REGJERING MED OG UTEN: Ikke har Trøndelag noen statsråd og ikke er det nordmenn med innvandrerbakgrunn i vår nye regjering, men kjønnsbalansen er ivaretatt. Alle fire regjeringspartiene ledes for tiden av kvinner. Foto: NTB Scanpix
REGJERING MED OG UTEN: Ikke har Trøndelag noen statsråd og ikke er det nordmenn med innvandrerbakgrunn i vår nye regjering, men kjønnsbalansen er ivaretatt. Alle fire regjeringspartiene ledes for tiden av kvinner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Inkludering

Regjeringens enfoldige mangel på mangfold

Trøndelag Høyre er i harnisk over en regjering uten trøndere. Men de er ikke de eneste som er utelatt.

Meninger

Trøndelag har 8,7 prosent av Norges befolkning, vår fjerde største by og har en stor andel av vårt areal og verdiskapning. Det er rimelig å forvente at trønderne får en statsråd – en demokratisk valgt regjering bør tross alt speile befolkningen den representerer.

Regjeringens enfoldige mangel på mangfold

«Det er en arroganse overfor landsdelen som jeg ikke hadde forventet av Erna Solbergs regjering» sier ordførerkandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift.

Historisk sett har trønderne nesten alltid blitt inkludert i regjering. Det har derimot ikke nordmenn med innvandrerbakgrunn, selv om de også er en stor gruppe. Ifølge SSB er 17 prosent av den norske befolkningen innvandrere eller norskfødte med utenlandske foreldre. I tillegg har omkring 5 prosent av nordmenn én utenlandsk forelder. Groruddalen hadde isolert sett vært Norges femte største by, rett bak Trondheim.

Norge var tidlig ute med kvinner i politikken sammenliknet med andre, men vi er seint ute med innvandrere. Voksende mangfold til tross, har vi nå fått en utvidet regjering uten en eneste statsråd med innvandrerbakgrunn. Det er bedrøvelig, gitt at en femtedel av nordmenn kan sies å ha innvandrerbakgrunn. Og mens trønderne raser, så er det ingen som tar kampen for en innvandrerstatsråd.

Det blir ikke stort bedre lenger ned i hierarkiet heller. Vi har én statssekretær og tre politiske rådgivere med innvandrerbakgrunn – alle med europeisk opphav. Bare en håndfull av våre 169 stortingsrepresentanter har innvandrerbakgrunn. På Statsministerens kontor har 2,5 prosent av de ansatte innvandrerbakgrunn, i departementene for øvrig, ca. 5 prosent .

Solberg har, som andre statsministere før henne, vist til at kompetanse tross alt er viktigst. Men det skorter jo ikke på profilerte og dyktige politikere med innvandrerbakgrunn. Hvis kompetanse er viktigst, så utgjør dessuten deres bakgrunn og erfaringer en kompetanse som i dag mangler, og som hadde kommet godt med – for eksempel i integreringspolitikken.

Representasjon gir demokratiet tillit og legitimitet. At de med innvandrerbakgrunn er underrepresenterte blant synlige politikere, kan svekke deres politiske engasjement. I stortingsvalget i 2013 var valgdeltakelsen 51 prosent hos norskfødte med innvandrerforeldre og 80 prosent for resten av befolkningen. Det er ikke urimelig å påstå at dette henger sammen.

Vi ser alle at regjeringskabaler er vanskelige. Det skal tas hensyn til kjønn, geografi, stadig flere regjeringspartier osv. At det er vanskelig å ta hensyn til dagens mangfoldige Norge, er likevel ikke god nok grunn til å la være – og her ligger ansvaret på alle politiske partier.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.